Den vidrigaste lilla matten jag läst 2023

Publicerad 2023-12-21

Varsågod, här får du en kopp glögg med mandel, russin och arsenik.

Du tvekar att dricka?

Lägg av, jag lovar att det är mer russin än gift.

Det här är mitt sista nyhetsbrev för året. Det handlar inte om varm juldryck, utan var bara en illustration av det vidrigaste lilla räkneexempel jag sett 2023.

Du såg säkert rubriken om att ryssarna får tävla på OS igen, i en maskeraddräkt som förställer dem mindre än vad glasögon gör med Clark Kent. Det är ett hemskt beslut, vilket IOK såklart begrep och därför gjorde sitt bästa för att sminka över.

Första steget var att inte döpa pressmeddelandet till ”här kommer ryssarna!”, utan till det mer svårtuggade ”stränga behörighetskrav på plats när IOK:s verkställande styrelse godkänner enskilda neutrala idrottare (AIN) för de olympiska spelen i Paris 2024”. Som om nyheten inte var att dörren öppnats åt Putins landsmän, utan åt att den hade en liten tröskel.

Det andra var att punktera eventuell kritik redan på förhand. Och detta med matematik. ”Det är bara elva individuella neutrala idrottare (sex med ryskt pass plus fem med belarusiskt pass). I jämförelse har i dag mer än 60 ukrainska idrottare kvalat in till Paris 2024”.

IOK låtsas alltså som att de inte begriper frågans laddning, som om allt handlade om numerären.

Ingen ukrainsk idrottare – och rimligen få från andra länder – vill smutsa ner något så traditionsbundet och vackert som olympisk idrott genom att möta en symbol för ett krigsförande land.

För nej, givetvis är inte de enskilda ryssarna onda. De är precis lika felande och godhjärtade som svenskar och portugiser.

Men jo, så fort du deltar på OS representerar du mer än dig själv, då är du din nation, oavsett om man bär flaggan på bröstet eller ej. Det är en sorts nationalism som är lika inkluderande som korkad, ett hopklumpande som ligger till grund för den allra yttersta elitidrotten och inte går att kapa bort.

När man tävlar så gör man det på lika villkor, med samma regler, från samma startposition. Man förbrödras och försystras och grattar den som presterar bäst. Det är en global uppförandekod som blir snudd på omöjlig att efterleva när motståndaren påhejas av samma militärmakt som mördar och skövlar ens släktingar därhemma.

Det här har formulerats skarpare och koncisare av andra. Ryssland hör inte hemma på OS så länge de försöker invadera Ukraina. IOK:s tredje punkt på kravlistan – att den som aktivt stöttar kriget är diskad – är långt ifrån tillräcklig. Det är uppenbart. Men i organisationens värld är det helt okej att ha ryssar rännande runt på arenorna på jordklotets viktigaste tävling – så länge ukrainarna är fler.

Skål för det beslutet, IOK.

Det blir giftglögg, men med sextio russin och bara elva droppar arsenik (som döpts om till Enskild Neutral Vätska).

Ta hand om er i jul. Vila och promenera, men prestera inte ett dugg.

Kristoffer Bergström

Ps! Läs gärna ett reportage jag jobbat med under hösten, ett om kampsport och makt och övergrepp. En text om gruppmentalitet så stark att de som försvarar föreningen måste måla ut kritikerna som lögnare och stalkers för att slippa ändra sin uppfattning.