Vill träffa Kristersson efter dödsolyckorna

Lisa Svensson/TT

Publicerad 2023-12-21

Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Byggbranschens parter, Byggnads och Byggföretagen, kräver ett möte med statsminister Ulf Kristersson om dödsolyckor på byggarbetsplatser.

Hittills i år har 17 personer omkommit i byggbranschen och minst 131 personer de senaste tio åren. Förra veckan omkom fem personer när en bygghiss rasade från 20 meters höjd i Sundbyberg.

Parterna vill diskutera politiska åtgärder för att bryta den negativa trenden och vad som kan göras för att förhindra fler dödsolyckor på byggarbetsplatser.

”Vi pratar om i snitt över en byggnadsarbetare i månaden som inte får komma hem till sina nära och kära. Det är helt oacceptabelt. Hade det handlat om läkare, journalister eller någon annan yrkeskår hade det tillsatts en kriskommission för länge sedan”, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) sade till Ekot på torsdagsmorgonen att hon kommer kalla in arbetsmarknadens parter till möte efterarbetsplatsolyckorna.

– Jag tycker det är viktigt att jag som minister lyssnar noga på parterna och andra relevanta aktörer som kan sitta på värdefulla erfarenheter och komma med inspel kring hur vi kan pressa ner de här dödstalen, säger hon till radion.