Annons

Annons

Annons

Svensk politik

Förtalsutredning mot Kärrholm (M) läggs ner

Förtalsutredningen mot riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) läggs ner. Åtal är inte påkallat från allmän synpunkt, enligt åklagaren.

Jamal El-Haj (S) (bilden) anmälde moderaten Fredrik Kärrholm för förtal. Utredningen läggs nu ned. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Kärrholm anmäldes för grovt förtal av den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj. Bakgrunden var uttalanden från Kärrholm, som i slutet av oktober skrev i ett inlägg på X, tidigare Twitter:

”Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj är en säkerhetsrisk. Han har kopplingar till terrororganisationen Hamas och sprider desinformation.”

Annons

Vice överåklagare Bengt Åsbäck vid särskilda åklagarkammaren meddelade på torsdagen att han lagt ner förundersökningen.

Annons

"Efter vissa inledande utredningsåtgärder anser jag inte längre att det föreligger ett tillräckligt uttalat samhällsintresse att åklagare driver förundersökningen vidare. Det kan också uttryckas så att åtal inte är påkallat från allmän synpunkt", säger han i ett pressmeddelande.

El-Haj kommenterar beslutet på Facebook:

"Att lögnen får segra är en förlust för det demokratiska samtalet och för samhället. Det betyder att det är öppet att grovt förtala någon i riksdagen".

Fredrik Kärrholm anser att det var väntat.

– Men det är också viktigt för demokratin. Det jag har sagt och skrivit måste kunna framföras, säger Kärrholm.

– Det här var en onödig anmälan som tagit upp polisens tid och resurser i ett väldigt ansträngt läge, vilket jag beklagar.

El-Haj har tidigare uppgett att han tar starkt avstånd från Hamas.

Annons

Annons

Till toppen av sidan