FN varnar för svår hunger i Gaza

TT-NTB

Publicerad 2023-12-21

Inget av sjukhusen i norra Gaza fungerar enligt WHO, som beskriver läget som ”outhärdligt”.

Samtidigt varnar FN:s livsmedelsorgan WFP för hungersnöd i Gaza.

– Det kan knappt bli värre, säger Arif Husain på WFP.

Mer än var fjärde invånare i Gaza, 570 000 människor, hotas av hunger eftersom matleveranserna till området inte räcker, skriver World Food Programme (WFP) i en rapport.

– Vi har en situation där i princip alla i Gaza går hungriga, säger Arif Husain, chefsekonom vid WFP till AP.

Nio av tio Gazabor tingas klara sig utan mat en hel dag eller mer, enligt rapporten som varnar för att hela befolkningen hotas av hunger på ”krisnivåer eller högre” – och det redan den 7 februari om kriget fortsätter på samma nivå som i dag.

– Jag har aldrig tidigare sett något liknande än det som händer i Gaza just nu. Inte i ett sådant omfång och en utveckling som har gått så fort, säger Ali Husain.

9 av 36 sjukhus

FN-medarbetare beskriver enligt AP ”outhärdliga” scener på sjukhus i Gaza där inlagda patienter knappt kan få vatten.

Endast enstaka sjukhus i Gaza har tidigare kunnat hålla öppet på ”miniminivå”. Men sedan israeliska styrkor i veckan stormat två sjukhus i jakt på terrorstämplade Hamas-medlemmar är all avancerad sjukvård i området utslagen, rapporterar Världshälsoorganisationen (WHO).

– Det finns faktiskt inga funktionella sjukhus kvar i norr på grund av brist på bränsle, vårdpersonal och förnödenheter, sade Richard Peeperkorn, WHO:s representant i Gaza, på torsdagen.

För Gazaremsan som helhet är bara 9 av 36 sjukhus fortfarande i drift.

Israel anklagar Hamas för att använda sjukhusen för militära ändamål, och att personal och patienter utnyttjas som mänskliga sköldar. Detta förnekas av sjukhusens ansvariga.

Läget rapporteras också som mycket allvarligt i Rafah i södra delen av Gaza. Omkring en miljon människor beräknas befinna sig i staden, och det är nästintill omöjligt att få tag på mat, vatten och medicin.

”Skamlig milstolpe”

Israelisk militär fortsatte att attackera flera platser på Gazaremsan på torsdagen. Bland målen fanns Rafah där rökpelare visade var rädernas mål var. Även gränsövergången Kerem Shalom attackerades och dess ansvarige chef dödades.

Hamas attackerade i sin tur Tel Aviv med raketbeskjutning, som stoppades av israeliskt luftförsvar.

Omkring 20 000 Gazabor har dött sedan krigsutbrottet enligt den Hamasstyrda hälsovårdsmyndigheten, ett dödstal som FN:s humanitära chef Martin Griffiths betraktade som en ”tragisk och skamlig milstolpe”.

Samtal om en ny tillfällig vapenvila fortsatte i Egyptens huvudstad Kairo på torsdagen, medan FN:s säkerhetsråd fortsatte förhandlingar om en resolution om kriget i Gaza.