Joe Marfia//SETI Institute
Allen Telescope Array

Fem saker du inte visste om Seti

Sedan år 1984 har Seti Institute försökt hitta intelligent liv i rymden. Nu har sökandet gått in i en ny fas. Sofistikerad teknik och banbrytande projekt kommer att ge Seti superhörsel och laserskarp syn – och du kan hjälpa till!

Visste du att Setis forskare har fått meddelanden från rymden vid två tillfällen? Första gången var år 1977, då den berömda Wow!-signalen fick upp astronomerna ur stolarna. Andra gången var år 2023, då Seti Institute tog emot ett mystiskt meddelande ... som institutet självt skickat ut.

1. Wow!-signalen är fortfarande ett mysterium

Wow!-signalen

År 1977 registrerade astrofysikern Jerry Ehman en kraftig radiosignal från stjärnbilden Skytten. Den uppseendeväckande signalen, vår enda antydan om kommunikation från en främmande livsform i universum, fick astrofysikern att ringa in sekvensen och skriva: ”Wow!”

© Big Ear Radio Observatory and North American AstroPhysical Observatory (NAAPO).

Den berömda Wow!-signalen upptäcktes av doktor Jerry R. Ehman den 15 augusti 1977 med hjälp av Ohio State Universitys radioteleskop med smeknamnet Big Ear.

Signalen kom från stjärnbilden Skytten och hade några av de kännetecken som Setis forskare förväntar sig av en signal från en utomjordiskt källa. Den var bland annat ihållande (72 sekunder) och samlad i ett smalt frekvensområde.

Ehman blev så exalterad att han ringade in signalen i rött på utskriften och skrev ”Wow!” i marginalen.

Trots många försök att lokalisera signalen på nytt har den aldrig observerats igen. Wow!-signalens exakta ursprung och natur är därför fortfarande en gåta.

Signalen var en bidragande orsak till att Seti Institute grundades.

2. Miljontals ”civila” hjälpte till

Seti@home, logotyp
© SETI

År 1999 lanserades Seti@home som ett av de första projekten med så kallad medborgarforskning, där vanliga människor kan bidra till vetenskapen.

Under projektperioden bidrog över 1,8 miljoner frivilliga från 226 länder med sin oanvända datorkraft för att analysera data.

Deltagarna kunde ladda ner en särskild skärmsläckare, som analyserade data från det jättelika radioteleskopet Arecibo när deras dator inte användes.

Innan projektet avslutades år 2020 bidrog frivilliga med över två miljoner år av samlad datorkraft.

Resultaten användes för att dels leta efter signaler från rymden med ovanliga mönster eller frekvenser, dels lokalisera särskilda delar av himlen för vidare studier.

3. Seti ska leta med laserljus och lykta

© Fulvio314

Sedan Seti Institutes allra första tid har det lyssnat efter radiovågor, som utan några större problem tar sig fram genom rymden och därmed har potential att överföra information över stora avstånd.

Till att börja med fokuserade Seti på frekvensområdet kring 1 420 megahertz, som kallas vätelinjen, eftersom väte alltid ”sänder” på den frekvensen. Svängningarna orsakas av att elektronerna i väteatomens inre ständigt byter rotationsriktning.

Eftersom väte är universums vanligaste grundämne är den frekvensen mest uppenbar för interstellär kommunikation, löd teorin.

Men kanske kommunicerar avlägsna civilisationer i stället med laserljus. Ljus kan nämligen överföra betydligt mer data per sekund, omkring en halv miljon gånger mer än radiovågor.

Därför har Seti upprättat [LaserSeti(https://laserseti.net/ {"target":"_blank"}), ett nätverk av ljuskänsliga sensorer som söker av himlavalvet och som kan upptäcka till och med mycket kortvariga och svaga sken.

4. Hjälp att avkoda utomjordingars meddelanden

Satelliten Trace Gas Orbiter

Satelliten Trace Gas Orbiter letar efter metan i Mars atmosfär. Gasen kan vara ett tecken på liv.

© ESA–D. Ducros

Den 24 maj 2023 tog Seti emot ett mystiskt krypterat meddelande från rymden ... som institutet självt skickat ut. Meddelandet är en del av projektet A Sign in Space, som är lika delar konst, vetenskap och medborgarforskning.

Tanken är att man ska utmana hela världen att avkoda ett simulerat meddelande från rymden.

Meddelandet skapades av Seti efter att institutet konsulterat poeter, forskare, programmerare och filosofer. Tanken var att göra meddelandet så lite mänskligt som möjligt, men ändå möjligt för människor att avkoda.

”Universum är rätt stort. Om vi är ensamma känns det som ett oerhört slöseri med plats.” Carl Sagan, astronom och författare

Det krypterade meddelandet skickades till sonden ExoMars Trace Gas Orbiter, som kretsar runt Mars, och sedan tillbaka till jorden, där det snappades upp av Setis teleskop och lades ut på en fritt tillgänglig filserver.

Där kan vem som helst ge sig i kast med att dechiffrera det dolda budskapet, vilket enligt skaparna lär kräva en hel del tålamod.

I skrivande stund har ingen ännu lyckats med uppgiften.

5. Miljardär vill skanna av 100 galaxer

Green Bank Telescope
© NRAO/AUI

Breakthrough Listen är den hittills största och mest omfattande satsningen för att försöka hitta utomjordiskt liv.

Dess grundare är den ryskisraeliske entreprenören och fysikern Yuri Milner.

År 2016 donerade mångmiljardären 100 miljoner dollar, som fram till år 2026 ska investeras i projekt som kan leda till en upptäckt av radio- eller lasersignaler som skickats av en utomjordisk civilisation.

Projektets mål är att studera över en miljon stjärnor i Vintergatan och de 100 närmaste galaxerna för att leta efter tecken på liv.

Med medlen från Breakthrough Listen kan forskare boka tid på bland annat planetens kraftfullaste fullt rörliga radioteleskop, Green Bank Telescope i den amerikanska delstaten West Virgina.

Därmed kan forskarna täcka in ett område som är tio gånger större med instrument som är 50 gånger känsligare än hittills.

Breakthrough Listen och Seti Institute samarbetar om flera projekt.