Annons

Annons

Annons

Fotbollen och pengarna

Storklubbar backar Uefa: ”Har stort inflytande”

Flera storklubbar backar Uefa efter EU-domstolens superligadom.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén är inte säker på att avgörandet kommer att skaka fotbollen i dess grundvalar.

– Klubbarna i dag har ett väldigt stort inflytande på alla de beslut som rör fotbollen på europeisk nivå, säger Carlnén.

Niclas Carlnén, vd i Malmö FF. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

EU-domstolens dom kan öppna för att andra aktörer får skapa klubblagsturneringar som kan konkurrera med Uefas nuvarande tävlingar, men rätten poängterar att det inte nödvändigtvis innebär att just European Super League ska tillåtas.

– Först och främst är det ju inget beslut som är för superligan i dess ursprungliga form, säger Niclas Carlnén, Malmö FF:s vd.

Annons

Har majoritet

Carlnén sitter sedan 2018 med i styrelsen för klubblagsorganisationen ECA (European Club Association), som representerar runt 500 klubbar i Europa. Det är med den organisationens glasögon han har läst domen och Carlnén framhåller att ECA har ett samägt bolag med Uefa rörande klubblagstävlingarna.

Annons

– Vi är i dag direkt involverade i alla europeiska tävlingar i form av hur formatet ska se ut i framtiden och hur pengarna ska distribueras. Klubbarna har även majoritet i klubblagstävlingskommittén i Uefa. Jag skulle vilja säga att klubbarna i dag har ett väldigt stort inflytande på alla de beslut som rör fotbollen på europeisk nivå, säger Niclas Carlnén.

Efter domen har flera europeiska storklubbar backat Uefa. Tyska Bayern München, som inte var en del av gruppen som lanserade superligan våren 2021, ser projektet som en attack på "de inhemska ligorna".

– Dörren till superligan är fortfarande stängd för Bayern, säger vd Jan-Christian Dreesen enligt AP.

Engelska Manchester United, som var en av de tolv ursprungsklubbarna, säger i ett uttalande att man även fortsättningsvis ska delta i tävlingar arrangerade av Uefa.

"Domslutet stödjer inte den så kallade superligan och Premier League förkastar fortsatt alla sådana koncept", säger engelska högstadivisionen Premier League i ett uttalande.

Danmarks fotbollsförbunds (DBU) ordförande Jesper Møller anser att politikerna nu måste kliva fram.

– Om domstolen ska döma på ett annat sätt krävs det att politikerna ändrar lagarna, säger Møller enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Annons

Solidaritet mot girighet

Politikerna måste fundera över om det är konkurrenslagstiftningen eller idrottens betydelse i samhället som är det viktiga, anser DBU-basen.

Annons

– Det är gemenskap och solidaritet mot egoism och girighet, säger Møller om de värden som står på spel.

Svenska fotbollförbundet skriver på sin webbplats att man nu ska starta en analys av konsekvenserna av domen.

"Vi hade hoppats på en annan utgång. Nu får vi analysera följderna av domen och invänta vilka eventuella åtgärder Fifa och Uefa vidtar", säger chefsjuristen Tobias Tibell.

Annons

Annons

Till toppen av sidan