Hoppa till innehållet

Uppstickarens vd: ”Grön omställning driver vår affär”

När de svenska jättarna jagar koldioxidutsläpp gynnas bolag med nya och klimatsmarta lösningar. Bill Gates-backade Cemvision har fått gruvjätten LKAB på kroken med sin gröna cement.

Oscar Hållén, vd för Cemvision. Bolagets produkt.
Oscar Hållén, vd för Cemvision. Bolagets produkt.
Oscar Hållén, vd för Cemvision.
Oscar Hållén, vd för Cemvision.

Tillverkning av cement är en industriell klimatbov, och står för hela 8 procent av de globala utsläppen av koldioxid. De höga utsläppen kan både kopplas till den kalksten som används i processen, men också energiförbrukningen då kalkstenen hettas upp.

Läs mer: Jätten vill bryta gotländsk kalk i ytterligare 30 år

De senaste åren ha en rad nya bolag dykt upp som vill förändra sättet att producera cement. Ett av dessa är svenska Cemvision. 

Istället för att använda kalksten i produktionen återanvänder Cemvision kalkhaltigt avfall från gruv- och stålindustrin. Enligt bolaget minskar deras process utsläppen med mer än 95 procent jämfört med traditionellt cement.

Nu tecknar företaget en avsiktsförklaring med LKAB, som innebär att gruvjätten ska testa att använda cement från Cemvison i sin betongproduktion, samt har för avsikt att köpa cement när produktionen skalas upp.

Läs mer: Bill Gates-backade cementbolaget ska leverera till LKAB

”För oss är det här en viktig milstolpe. Det visar att vi är på rätt väg och att det finns en efterfrågan på vår produkt”, säger Oscar Hållén, vd för Cemvision.

Vilka är skillnaden mellan er cement och konventionell cement?

”Det finns inga tekniska begränsningar för den cement vi tillverkar, jämfört med standardcement. Den här helt likvärdig. Än så länge finns det en standardiseringsaspekt som begränsar användningen, men vi är säkra på att standardiseringsprocessen snart kommer att hinna ikapp utvecklingen på cementområdet”, säger Oscar Hållén.

Vad driver efterfrågan på er produkt?

”Näringslivets aktörer gör åtaganden om att minska sina utsläpp, inte minst i leverantörskedjorna. Så det som driver vår affär är helt enkelt den gröna omställningen.”

Förra året landade LKAB:s utsläpp på nära 600 000 ton koldioxid, vilket gör bolaget till Sveriges femte största utsläppare. Bolaget har dock satt ett mål om koldioxidfria processer och produkter till 2045.

Cemvision grundades 2020 och drog nyligen igång sin första demoanläggning, med kapacitet att producera 3.600 ton cementklinker om året.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera