Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

CS2

Getingbetyg: Så var svenska e-sportåret 2023

Det har blivit dags att summera det svenska e-sportåret 2023.

Ett år fyllt av såväl nedgångar som positiva trender.

Här sätter Expressen getingbetyg – ett till fem – på det sämsta och bästa under året.

Heléne Fritzon (S): ”E-sport har växt till en enorm industri”
Eyeballers vann Svenska cupen i Counter-Strike.
Foto: Stephanie Lindgren / Svenska Cupen
Ninjas in Pyjamas.
Foto: Stephanie Lindgren / Svenska Cupen
Hicham Chahine, vd Ninjas in Pyjamas.
Foto: Ninjas in Pyjamas

Ninjas in Pyjamas

Vi börjar med en snudd på överkorsad geting som tilldelas det som under många år har varit Sveriges stolthet inom e-sporten: Ninjas in Pyjamas. 

Lagets många klavertramp under året har undgått få och nu har de blivit Sveriges skandallag. 

Allt har gått fel. Såväl sportsligt, där laget funnit sig i fritt fall på världsrankningen i CS samtidigt som de eviga spelarbytena fortsatt, men framför allt är det lagets förehavanden utanför servern som ger bottenbetyget. Man meddelade glatt att man ska öppna kontor i Förenade arabemiraten samtidigt som NIP drog in sitt stöd för Ukraina efter påtryckningar från Kina.

Inte minst har laget också slutat satsa på svenska spelare.

Nu läggs förhoppningarna hos den nya e-sportledningen i laget som har en tung uppförsbacke inför nästa år.

S4, Alliance.
Foto: FABRIZIO BELARDETTI / The International

Alliance, Dota 2

Även Sveriges näst största lag har fallit ännu djupare under året i sin paradgren, vilket i Alliances fall är Dota 2. Det tidigare världsmästarlaget befäste under årets början sin position i andradivisionen av DPC – och i juni kom den stora smällen när Alliance eliminerades även ur division två. 

Organisationen arbetar nu däremot för att få ihop ett lag till nästa säsong och har vid flera tillfällen upprepat sin intention att ta sig tillbaka till toppen i Dota.

Team Liquid.
Foto: Viola Sophie Schuldner / Riyadh Masters

Team Liquid

Årets bästa svensklag inom den samlade e-sporten har tveklöst varit Team Liquid i Dota 2. De har under den största delen av året huserat fyra svenskar, men är nu nere på tre.

Liquid dominerade inledningen av året stort, men såg sig efter aprils jättepatch förbiseglade av Gaimin Gladiators som skulle ha ett historiskt år. De blev Liquids eviga finalmotståndare och var den enda anledningen till att de största titlarna uteblev för svensklaget.

Totalt fyra finalförluster blev det mot just Gaimin Gladiators under säsongen.

Ett stormöte hölls med topplagen och andra stora aktörer inom Counter-Strike.
Foto: Space

Svensk Counter-Strike

Trots att NIP har gjort sig av med sin svenska kärna så har det varit ett väldigt lovande år för svensk CS. För bara något år sen kändes det otänkbart att vi skulle ha så många stora svensklag som vi har nu. 

Namn som Alliance, Godsent, Eyeballers och norska Metizport är några av de som har satsat stort på svenska talanger. I början av december hölls också ett stormöte där lagen var representerade. Ett första steg till ett närmare samarbete mellan dem för att främja svensk CS.

– Vi har kommit en lång väg och går framåt hela tiden, alla ska ha en stor eloge för jobbet de gör i den svenska scenen, sa Jesper ”JW” Wecksell under mötet.

Samtidigt har initiativ som ”Esportstudion”, Elitserien och Svenska cupen fört samman den svenska Counter-Strike-scenen på ett nytt sätt och det är med optimism vi går in i 2024. 

E-sportförbundet jublar efter RF-beskedet.
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

Officiella RF-erkännandet

2023 var året då e-sporten välkomnades in i värmen och valdes in i Riksidrottsförbundet (RF). Ett enormt steg både för att ge e-sporten legitimitet samt resurser för att kunna bygga upp den evigt kämpande gräsroten.

Det blev en dramatisk omröstning under Riksidrottsmötet där votering fick begäras flera gånger om för att bekräfta resultatet.

Bakom det historiska beskedet låg ett enormt arbete från Svenska e-sportförbundet för att övertala de olika specialförbunden som avgjorde dess öde. Ett arbete som visade sig under Riksidrottsmötet där bland andra Svenska skolidrottsförbundet, cykelförbundet, budo- och kampsportsförbundet och bågskytteförbundet yrkade på ett bifall för e-sporten.

Nästa år lär vi börja se frukterna av e-sportens inträde i RF.

TV: Jublet när e-sporten röstas in i RF

Följ Expressen E-sport på Youtube, Facebook, och Twitter 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.