Hoppa till innehållet

Vimian utser Patrik Eriksson till ny vd

Foto: Vimian

Djurhälsobolaget Vimian har utsett Patrik Eriksson till ny vd med tillträde den 1 januari 2024. 

Innehåll från QvantumAnnons

Värmepumpar kan hjälpa elnätet: tjänar pengar åt husägare

Ny teknik kan göra så att värmepumpar både använder energi mer ekonomiskt och bidrar till att stabilisera elnätet. Genom att fungera som energilager kan de till och med göra så att husägaren får betalt – på samma sätt som batteriägare. Konceptet kallas flexready och har utvecklats av den svenska värmepumpstillverkaren Qvantum.

Qvantum har väckt stor uppmärksamhet under det senaste året. Bolaget är uppbyggt runt människor från både energi och värmepumpsbranscherna och det har gjort att man angripit problem på lite ovanliga sätt.

De nya värmepumparna från Qvantum har en funktion som kallas ”flexready”. Det betyder att de är gjorda för att kunna vända elmarknadens svängningar till kundernas fördel.  

– Allt handlar ju om att sänka energikostnaden för kunden, oavsett hur det görs. Det säger Maria Malm Skarin som är Sverigechef på Qvantum. Maria har ett förflutet i energibranschen och har bland annat arbetat med elnätsverksamheter.

– Därför jobbar vi med vad vi kallar ekonomisk optimering eller eCOP. Köp energi när den är billigast, lagra som hett vatten och använd när energin är dyr. 

– Alla har ju märkt hur elpriserna svänger kraftigt. Inte bara över tid, utan under ett och samma dygn.

Svängningarna beror dels på att det används olika mycket el vid olika tider på dygnet, dels på att alltmer el kommer från sol och vind. Det är energikällor som inte kan styras utan där tillgången till el styrs av vädret.  Detta ger varierande priser men det gör det också svårt att dimensionera och hantera belastningen på elnätet. 

Upp till 90 grader

– Våra värmepumpar hanterar detta på två sätt, berättar Maria.

– De jämför husets beräknade behov med det kommande dygnets elpriser. På så sätt kan vattentanken fungera som ett ”termiskt batteri”. Det vill säga att energi lagras i form av varmt vatten när elen är billig och sedan används energin när elen är dyrare.  

Tack vare att Qvantums värmepumpar inte lagrar varmvatten för bad och kök i tanken, utan värmer detta via en värmeväxlare, så kan tanken ”överladdas” ända upp till 90 grader och det gör att ännu mer energi kan lagras.

Den som har solel kan göra en ännu bättre affär. När solen skiner mest får man också minst betalt för sin el. Genom att då använda den till att ladda sin värmepump med värme som kan användas när elen är dyr ger det mer förtjänst även här. 

– Det sparar inte bara pengar utan även miljö eftersom det är när elen är dyr som de minst miljövänliga kraftverken behöver startas upp.

Stabiliserar elnätet

Den ökande andelen el från sol och vind skapar också en risk för svängningar i frekvensen på elnätet. Det gör att Svenska Kraftnät vill kunna styra både hur mycket el som går ut på nätet och hur mycket som tas ut från det. Idag kan den som har batterier ”hyra ut” dessa till Svenska Kraftnät då de kan hjälpa till att både ta emot och lämna ifrån sig energi. Beroende på vad elnätet behöver.

Elpatronen i Qvantums värmepumpar är kopplad till tanken som i sin tur är ett naturligt termiskt batteri. Därför kan den blixtsnabbt sättas igång när elnätet riskerar att få för mycket el som blir svårt att hantera. 

– Det finns exempel på lokala elnätsbolag som erbjuder sina kunder stora rabatter om de låter nätbolaget styra elbilsladdare just för att avlasta nätet. Med vår teknik kan vi koppla ihop 1000-tals värmepumpar och erbjuda nätbolagen att sekundsnabbt dra ner förbrukning på tillsammans flera Megawatt. Vi planerar stora system i Europa med små och stora värmepumpar som både kyler och värmer fossilfritt. När de kopplas ihop på samma sätt blir effekten massiv.

Qvantum visar sina nya värmepumpar på Nordbygg i Stockholm den 23-26 april.

www.qvantum.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Qvantum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera