Tjeckien i sorg efter massmordet

Martin Yngve/TT

Publicerad 2023-12-21

Minst 14 människor dödades i en masskjutning i centrala Prag på torsdagen. Ännu finns inget motiv till dådet.

– Unga liv släcktes helt i onödan. Jag delar de anhörigas sorg och smärta, säger premiärminister Per Fiala.

Tjeckien är i chock och sorg efter det dödligaste attentatet i landets 30-åriga historia.

Gärningsmannen, en 24-årig student, tog sitt liv efter dådet, och hans motiv är ännu inte helt tydligt.

– Men i detta nu vet vi att minst 15 människor miste livet i denna tragiska händelse och att minst 24 personer skadades, säger polischefen Martin Vondrásek, och räknar in gärningsmannen i dödssiffran.

Larmet kom på eftermiddagen, skottlossning hade hörts på fjärde våningen vid fakulteten för filosofi och konst på Karlsuniversitetet, bara ett stenkast från Karlsbron i centrala Prag.

Låste in sig

Polisen spärrade av ett stort område, men hann inte stoppa gärningsmannen. Bilder från platsen visar hur flera personer tog skydd bakom pelare och ett räcke på en balkong i närheten av skytten, medan skjutningen ännu pågick.

Många studenter och anställda på universitetet hade då förskansat sig i låsta rum i byggnaden, vilket universitetet via mejl uppmanat dem till. ”Gå ingenstans, om du befinner dig i ett rum, lås dörren och placerar möbler framför den”, står det i mejlet enligt tv-bolaget CT24.

Men många hann inte ta skydd.

– Låt oss tänka på dem som har förlorat sina nära och kära och för vilka denna jul kommer att bli ofattbart sorglig. Låt oss dela deras sorg och smärta, säger säger premiärminister Per Fiala i ett tv-sänt tal till nationen, där han bekräftar att dådet inte är terrorrelaterat.

– Situationen är under kontroll, det finns ingen ytterligare fara, säger han.

Pappan hittad död

En bild av torsdagens tragiska händelser börjar ta form, enligt polischef Vondrásek.

Gärningsmannens far hittades under morgonen död i en mindre ort utanför huvudstaden, vilket redan då fick polisen att leta efter 24-åringen – som enligt Vondrásek hade begett sig till Prag för att begå självmord efter att först ha dödat pappan.

Polisen letade nära den byggnad vid Jan Palach-torget där eftermiddagens dåd ägde rum, men i ett hus bredvid, där attentatsmannen skulle ha gått på en föreläsning.

Någon timme senare, klockan 14.59, ryckte ett stort antal poliser ut till universitetet. 21 minuter senare konstaterades 24-åringen död.

– Vi har fått uppgifter om att han inspirerats av en terrorattack i Ryssland under hösten. Det är en fasansfull handling som började i (orten) Kladno och tyvärr slutade först i Prag, säger Vondrásek.

Fler mord?

Sent på torsdagen uppger han enligt tjeckiska medier att mannen, kallad David K, även är misstänkt för ett dubbelmord förra veckan, då en man och hans tvååriga dotter dödades.

Torsdagens dåd är det värsta i Tjeckien sedan landet blev en egen nation 1993. År 2015 sköt en 63-årig man ihjäl åtta personer på en restaurang i sydvästra Tjeckien, och 2019 dödades sju personer i en väntsal på ett sjukhus i Ostrava.

Nu läggs Prag 2023 till listan.

– En ensam skytt tog så många liv, de flesta unga. Inget kan urskulda detta fruktansvärda dåd, säger Per Fiala.