Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Rudy Giuliani ansöker om konkurs

    21 dec 2023
    Jenny Nyman

    Rudy Giuliani ansöker om personlig konkurs. Det sker bara dagar efter att han ålagts att betala skadestånd på 148 miljoner dollar, motsvarande nästan 1,5 miljarder svenska kronor, i ett förtalsmål, rapporterar AP.

    Han dömdes att betala skadeståndet efter att ha kommit med falska anklagelser om valarbetare i Georgia i valet 2020.

    Den tidigare rådgivaren åt Donald Trump uppger att han har existerande och potentiella skulder på 153 miljoner dollar.

Senaste nyheterna
  • Jani Sallinen
    7 min

    Insatsstyrkan slog till mot misstänkt våldtäktsman

    En man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för flera brott, bland annat grovt vapenbrott, olaga hot och våldtäkt, det rapporterar polisen på sin hemsida.

    Det var polisens insatsstyrka som slog till mot en adress under torsdagskvällen, efter ett larm om misstänkt våldtäkt.

    – Polisen får in ett samtal från en kvinna som uppger att hennes kamrat har blivit utsatt för en man som har riktat ett vapen mot henne och tvingat henne till en sexuell handling i en lägenhet, säger Christian Brattgård, presstalesperson hos polisen i region Väst, till Aftonbladet.

  • Vilma Stockvall
    15 min

    Danmark höjer abortgränsen

    Danmarks regering höjer abortgränsen från tolv till 18 veckor, meddelar danska inrikes- och hälsodepartementet.

    Det är första gången på 50 år som stora förändringar i den danska abortlagen genomförs.

    I september 2023 föreslog Danmarks etiska råd att gränsen skulle höjas, med hänvisning till att Danmark har en av de mest restriktiva abortlagarna i Västeuropa. Enligt inrikes- och hälsominister Sophie Løhde, som tillhör partiet Venstre, är det på tiden.

    ”Det finns inga hälsoeffekter som talar för den nuvarande veckogränsen och det finns inte heller något som tyder på att en förskjutning av veckogränsen skulle leda till betydligt fler eller senare aborter”, säger hon i ett uttalande. (TT)

  • Jan Majlard
    07.01

    Flygattack från Israel mot Damaskus

    Israel har åter utfört flygraider in mot Damaskus i Syrien. Åtta syriska soldater ska ha skadats efter attacken sent på torsdagskvällen. Enligt den statliga syriska nyhetsbyrån Sana ska de israeliska stridsflygplanen ha avlossat robotar från positioner över Golanhöjderna mot en anläggning i närheten av Damaskus.

    Enligt nyhetsbyrån Reuters ska attacken ha varit riktad mot en byggnad som härbärgerar syriska säkerhetsstyrkor. Rapporterar Times of Israel.

  • Jan Majlard
    06.50

    Trupper från USA och Ryssland på samma militärbas

    Ryska och amerikanska trupper har under de senaste veckorna opererat från samma militärbas i den afrikanska nationen Niger, rapporterar CNN. Landet drabbades av en militärkupp i juli 2023. Den regerande juntan har gjort det klart att man vill se att de amerikanska trupperna lämnar.

    Niger har det senaste decenniet tjänat som bas för amerikansk militär i syfte att identifiera terrororganisationer i regionen. Men de styrande har på senare tid mer och mer vänt sig mot Ryssland. Landet gränsar till Mali i väster och Nigeria i söder.

  • TT
    06.20

    Stora skillnader i synen på koranbränningar

    Fler invånare med utländsk bakgrund i så kallade utsatta områden vill förbjuda koranbränningar än sina grannar med svensk bakgrund, visar en ny undersökning från Järvaveckan Research.

    67 procent av de tillfrågade med utländsk bakgrund i utsatta områden är positiva till ett sådant förbud medan motsvarande siffra bland de med svensk bakgrund är 49 procent. Bland övriga befolkningen är 49 procent positiva till ett förbud.

    Undersökningen har också frågat om ett eventuellt stopp för byggandet av nya moskéer i Sverige. Där är 32 procent av invånarna i utsatta områden positiva, jämfört med 43 procent i övriga Sverige.

    Rapporten bygger på 4 300 intervjuer och är den fjärde i en serie om svenskars inställning till olika dagsaktuella politiska ämnen, som Järvaveckan har genomfört.

  • TT
    06.11

    Skyddet för pressfriheten minskar i världen

    Allt fler länder förmår eller vill inte ge journalister förutsättningar att förmedla oberoende och tillförlitliga nyheter, enligt Reportrar utan gränsers (RSF) pressfrihetsindex 2024.

    ”Stater och andra politiska krafter tar allt mindre ansvar för att skydda pressfriheten. Medier används som ett medel för att sprida desinformationskampanjer och trakasserier”, säger Anne Bocandé, redaktionschef på RSF.

    Även kriget i Gaza har påverkat journalisters situation negativt. Fler än 100 palestinska reportrar har enligt RSF dödats av israeliska styrkor, många när de var i tjänst.

    Norge rankas allra bäst, enligt pressfrihetsindexet. Landet följs av Danmark och Sverige, som är på tredje plats på listan.

    I botten hittas Afghanistan, Syrien och allra längst ned Eritrea.

  • TT
    05.38

    Många döda efter skyfall

    Minst 29 människor har omkommit i översvämningar och jordskred efter skyfall i södra Brasilien. Dödstalen väntas stiga.

    Enligt guvernören i regionen Rio Grande do Sul, Eduardo Leite, handlar det om den värsta naturkatastrofen genom historien för området. Undantagstillstånd har utlysts.

    Faran är inte över, regnen fortsätter och den stora floden Guaiba, som redan har svämmat över, väntas stiga ytterligare.

  • TT
    05.38

    Nya Zeeland oroas av Kinas framfart

    Nya Zeeland kritiserar Kina för att vara störa det säkerhetspolitiska läget i södra Stilla havet, området där önationen ligger.

    – Kina har länge varit närvarande i Stilla havet men vi är allvarligt oroade över den ökande aktiviteten vad gäller säkerhetssektorerna, sade utrikesminister Winston Peters i ett tal om relationerna med Kina, i Auckland.

    Kritiken ses som vågad och ovanlig eftersom Kina är Nya Zeelands främsta exportmarknad, inte minst för jordbruksprodukter som kött och mejerivaror. Nya Zeeland har också länge setts som ett västland som varit på god fot med Kina.

    Men landet noterar med oro att Kina försöker få önationer i Stilla havet att lätta på banden med väst och välja Kina i stället. En pakt mellan Peking och Solomonöarna är ett exempel.

  • TT
    05.37

    Strikt abortlag historia igen i Arizona

    Den mycket strikta abortlag, från 1864, som återinfördes i Arizona i april kommer inom några månader att vara historia igen.

    Guvernören Katie Hobbs från Demokraterna har skrivit under beslutet att skrota den.

    Hobbs skrev under sedan delstaten Arizonas senat i onsdags med röstsiffrorna 16–14 röstat för att avskaffa lagen. Demokrater och två republikanska senatorer bildade majoritet.

    Lagen tillåter bara abort om kvinnans liv är i fara.

    Guvernör Hobbs beskriver lagen som ”ett förbud beslutat av 27 män långt före det att Arizona ens var en delstat, i en tid när ett inbördeskrig rasade över rätt att hålla slavar och när kvinnor inte ens hade rösträtt.”

  • TT
    05.35

    Hemtjänstanställd åtalas för våldtäkt

    En man anställd inom hemtjänsten i Luleå har åtalats för grov våldtäkt, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

    Den misstänkta grova våldtäkten skedde i februari. Enligt åtalet, som tidningen tagit del av, tog sig mannen in i en kvinnlig brukares lägenhet genom att använda en nyckeltagg han hade tillgång till i tjänsten. Mannen ska ha tagit kvinnan till en säng, placerat henne på rygg och därefter genomfört våldtäkten.

    Enligt åtalet visade mannen särskild hänsynslöshet i samband med våldtäkten, därför ska brottet betraktas som grovt.

    Mannen åtalas även för grov stöld efter att ha stulit en guldring och ett guldhalsband från en annan kvinnlig brukare några dagar efter den misstänkta grova våldtäkten.

  • Manne Berggren Wiklund
    i går22.39

    Sångerskan Tove Naess död

    Sångerskan Tove Naess har gått bort i cancer, rapporterar Aftonbladet.

    Artisten har under åren gett ut flera soloskivor och även sjungit med bandet Dave & the Mistakes under 1980-talet. Hon har också körat bakom bland andra Marie Fredriksson och Py Bäckman.

    År 1991 ställde Tove Naess upp i Melodifestivalen med bidraget ”Låt mig se ett under”.

    Utöver sin musikkarriär har Naess varit framgångsrik i boule, med flera sm-guld.

    Tove Naess avled i måndags, 64 år gammal. (TT)

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas