Expert: Så påverkas du av klimatplanen

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-21

Regeringens nya klimathandlingsplan har redan kritiserats av både oppositionen och flera organisationer.

Klimatexperten Karin Bäckstrand har gått igenom den 245 sidor långa planen.

Här är hennes slutsatser om hur det kommer påverka de svenska hushållen – redan i morgon.

– Man ska komma ihåg att vi har en akut klimatkris som drabbar alla länder och det påverkar ju oss medborgare.

Under torsdagen hölls en presskonferens där den svenska klimathandlingsplanen presenterades. Enligt regeringen är det den första realistiska planen för att nå ett nettonollutsläpp av växthusgaser till år 2045.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari menar att den innehåller ett 70-tal punkter och åtgärder för utsläppsminskning inom alla sektorer.

Statsminister Ulf Kristersson säger samtidigt att det är två huvudprinciper som ska vägleda arbetet framåt. Den ena handlar om att Sverige ska kunna genomföra planen och samtidigt säkra en ekonomisk tillväxt.

Romina Pourmokhtari.

Den andra principen handlar om de svenska hushållen.

– Omställningen ska ske på ett socialt hållbart vis både för människors jobb och deras ekonomi, säger Kristersson.

Handlingsplanen, som förhandlats fram mellan regeringen och Sverigedemokraterna, består av 245 sidor där de svenska hushållen benämns över 50 gånger.

Men någon direkt påverkan i vardagen kommer svenskar inte att känna av, det menar Karin Bäckstrand, professor vid Stockholms universitet med inriktning på klimatpolitik.

– Det blir inga omedelbara effekter, men man ska komma ihåg att vi har en akut klimatkris som drabbar alla länder, fattiga som rika, och det påverkar ju oss medborgare.

Saknar konsumtionsråd

Karin Bäckstrand.

Bäckstrand menar att det inte finns någon särskilt klimatskatt i den nya planen men lyfter fram en konkret punkt som kan få hushållen att tänka till en extra gång.

– Det är skrotningpremien som införs på äldre bilar med förbränningsmotorer. I budget för 2024 kommer det tilldelas medel och premien kommer vara villkorad med köp eller leasing av elbil så det skulle kunna vara ett incitament för medborgare att få sin förbränningsbil skrotad.

Hon konstaterar vidare att den nya klimathandlingsplanen, till skillnad från den som presenterades 2019, helt saknar innehåll om hållbar konsumtion.

– Det pratas mest om att möjliggöra elektrifiering, laddinfrastrukturen och nätanslutning men det är inte mycket kring förändring av konsumtion.

”Fanns inga svar”

Vidare menar Bäckstrand att planen saknar fokus för de kortsiktiga målen för år 2030.

– Ett mantra genom hela presskonferensen var att skapa förutsättningar för nettonollutsläpp 2045. Det fanns inga svar på de kortsikta målen.

Hon är även besviken över bristen på beräkningar och handlingsplanens effekt på klimatomställningen.

– Jag har ju suttit i klimatpolitiska rådet och där har vi flera gånger sagt hur viktigt det är att man kvantifierar de åtgärder man har. Det känns inte som de försökt göra det här, menar Bäckstrand.

Utsläpp från en fabrik i Kina.

ANNONS