Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén saknar åtgärder som sänker utsläppen på kort sikt i regeringens klimatpolitik. Foto: SVT

L och MP i debatt om klimathandlingsplanen

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken från oppositionen mot regeringen, SD och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) lät sig inte vänta efter klimathandlingsplanen presenterades under torsdagen. I SVT:s Aktuellt debatterade klimatministern och Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén.

Tidöpartierna har enats om att Sverige ska nå det långsiktiga klimatmålet, att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, senast 2045. Att fasa ut fossila bränslen, bygga ut kärnkraften och elsystemet samt elektrifiera fordonssektorn är det som är avgörande enligt regeringen.

Kritik från oppositionen lät sig inte vänta. Daniel Helldén (MP) menar att åtgärderna inte räcker till när det kommer till vad regeringen ska göra på kort sikt.

– Man skickar saker framåt i tiden i stället för att göra någonting. Målen 2030 lyser med sin frånvaro för de skickas till en utredning. Och målen för 2045 kan man inte visa att man kommer klara, säger han.

Helldén anklagar regeringen för att handlingsplanen innehåller tomma ord samtidigt som flera delar skickas för att utredas.

Misstroende mot klimatministern

Under torsdagen har Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet sagt att de kommer väcka missförtroende mot klimatministern.

Men regeringen menar å sin sida att de både har kort- och långsiktiga åtgärder.

– Vi vill bygga ut klimatklivet så att industri och jordbruk kan ställa om, satsa på att återställa våtmarker och ställa om de tunga och lätta lastbilarna samt arbetsmaskinerna, svarar Pourmokhtari (L).

Enligt Pourmokhtaris prognos kommer de kortsiktiga åtgärderna göra att utsläppen i Sverige minskar till 2030, menar hon.

Hör en del av debatten ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.