Annons

Annons

Annons

Israel–Palestina

FN antog Gazaresolution om ökad humanitär hjälp

FN:s säkerhetsråd har efter flera förseningar enats om en resolution om kriget i Gaza.

I resolutionen uppmanas alla sidor att tillåta snabba åtgärder för att omedelbart kunna se till att säkert och obehindrat humanitärt tillträde till Gaza kan ske i stor skala.

FN:s säkerhetsråd antog en Gazaresolution på fredagen.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Det finns dock ingen uppmaning till eldupphör i resolutionen, som av nyhetsbyrån AP beskrivs som "urvattnad".

Ryssland och USA, som båda kunde ha lagt in sitt veto mot resolutionen som permanenta medlemmar i rådet, avstod från att rösta. Det innebar att resolutionen gick igenom med 13 röster för ett antagande.

Ändå kallar USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield resolutionen för "ett starkt steg framåt."

Annons

– Detta råd försåg ett hav av lidande med en glimt av hopp, säger hon.

USA har utnyttjat sitt veto vid tidigare omröstningar om en resolution.

"Steg i rätt riktning"

Den palestinska representanten i FN, Riyad Mansour, kallar resolutionen för "ett steg i rätt riktning".

– Denna resolution är ett steg i rätt riktning – den måste genomföras och måste åtföljas av massiva påtryckningar för en omedelbar vapenvila. Jag upprepar, omedelbar vapenvila, säger Mansour.

Annons

Världsorganisationens generalsekreterare António Guterres sade efter omröstningen att Israels offensiv är det "verkliga problemet" som "skapar omfattande hinder" för biståndsleveranser.

– En humanitär vapenvila är det enda sättet att börja möta de desperata behoven hos människor i Gaza och avsluta deras pågående mardröm, säger Guterres.

Kritiseras av Israel

Israels FN-ambassadör Gilad Erdan kritiserar i sin tur resolutionen för att fokusera på hjälpleveranser och kallar det hela "onödigt och verklighetsfrånvänt", skriver BBC.

– Israel tillåter redan biståndsleveranser i den skala som krävs. FN borde ha fokuserat på den humanitära kris som gisslan upplever, säger han med hänvisning till de israeler som hålls gisslan av terrorstämplade Hamas.

Erdan tackar ändå USA för det stöd landet visat Israel under de flera dagar långa förhandlingarna inför resolutionen som tillåter Israel att fortsätta genomföra inspektioner av det humanitära biståndet till Gaza.

Sköts upp flera gånger

Diplomatiska bråk har lett till att omröstningen kring resolutionen skjutits upp flera gånger. Omröstningen var ursprungligen tänkt att hållas i måndags, men senast i torsdags sköts den upp för fjärde gången.

Annons

Den ryske FN-ambassadören Vasilij Nebenzia kallar resolutionen för "tandlös" och anklagar USA för urvattningen av förslaget.

Förenade arabemiratens ambassadör Lana Nusseibeh anser att resolutionen "svarar med åtgärder kopplade till den svåra humanitära situationen" i Gaza.

– Vi vet att det här inte är en perfekt text. Vi kommer aldrig att tröttna på att kräva en humanitär vapenvila, säger hon.

Annons

Annons

Till toppen av sidan