Motiv för Pragskjutningen fortfarande okänt

TT

Publicerad 2023-12-22

Människor i Prag tänder ljus för att hedra offren i masskjutningen.

Torsdagens skottlossning på universitetet i Prag är det dödligaste dådet i sedan Tjeckien blev egen nation 1993.

En direktör, en expert och studenter finns bland de 13 döda. Något motiv till attacken har polisen fortfarande inte lyckats hitta.

– Jag hörde skott och skrik, säger den 25-årige Jakob Weizman.

Weizman är ett av de vittnen som berättar om skräcken på Karlsuniversitetet i Prag på torsdagseftermiddagen, då 13 personer sköts ihjäl och 25 skadades.

I omkring en timme satt Jakob Weizman och hans lärare barrikaderade i undervisningssalen och hörde gärningsmannen gå från rum till rum. Under den skräckfyllda väntan kontaktade de sina närmaste.

– Jag försökte berätta för människor vad som pågår och ringde min mamma och min flickvän, berättar Weizman för The Guardian.

Till sist evakuerades de två av polisen.

– När vi gick ut från fakulteten var det blod över allt, säger han.

Fyra gripna

Gärningsmannen, en 24-årig student som hittades död efter dådet, tog sitt eget liv, enligt polisen. Skyttens motiv är fortfarande inte klarlagt.

Under en pressträff på torsdagskvällen beskrev Martin Vondrásek, chef för Pragpolisen, dådet som ”en överlagd, våldsam attack”, som ”uppenbarligen inspirerats av liknande massakrer i andra länder”.

Inrikesministern Vit Rakusan har tidigare sagt att det inte finns någon koppling till internationell terrorism och att gärningsmannen agerade på egen hand.

Offren identifierade

Offren för dådet har identifierats, uppgav inrikesministern till tjeckisk television på fredagen. Bland offren finns bland andra en direktör, en expert och studenter, enligt AFP.

Enligt Vondrásek kan dödssiffran komma att stiga ytterligare, skriver The Guardian. Tio av de skadade uppges ha allvarliga skador, enligt de tjeckiska myndigheterna.

Misstänks för fler mord

Tjeckisk polis uppger att myndigheterna tidigare under torsdagen ska ha fått ett tips om gärningsmannen. Enligt uppgifterna skulle han då vara på väg till Prag från sin hemby Hostoun, som ligger strax utanför den tjeckiska huvudstaden, i syfte att ta sitt eget liv. Kort därpå hittades också gärningsmannens far död.

Efter larmet utrymdes konstfakulteten vid Karlsuniversitetet i centrala Prag, där den 24-årige mannen studerade. En kort stund senare fick polisen i stället larm om att skytten tagit sig in i en annan byggnad på universitetsområdet, där mannen sedan gick till attack.

Nationell sorgedag

Tjeckisk polis utreder även indikationer på att den 24-årige mannen kan ha utfört ytterligare två mord under den föregående veckan. Då hittades en 32-årig man och hans två månader gamla dotter ihjälskjutna i ett skogsområde i närheten av Prag, skriver The Independent.

Tjeckiens regering har utropat lördagen till en nationell sorgedag efter masskjutningen.

”Vi är alla chockade över dagens fruktansvärda handling”, skriver Tjeckiens premiärminister Petr Fiala på sociala medier och uppmanar alla medborgare att hedra minnet av offren med en tyst minut klockan 12.00 på lördagen.

Polisen uppger att vakter kommer finnas på plats vid utvalda platser, inklusive skolor, fram till åtminstone den 1 januari.