Annons

Annons

Annons

Sverige

Hästar skenade på Djurgården – man åtalas

En man åtalas efter att flera hästar som stod under hans uppsikt började skena på Djurgården i Stockholm i somras. En äldre man fick livshotande skador och bestående men.

Polis på plats efter att flera hästar skenade på Djurgården i Stockholm den 17 juni. De skenande hästarna skadade flera personer, och en man som ansvarade för djuren åtalas nu.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Mannen fick bland annat frakturer i ansikte, hjärnblödningar och en söndertrasad mjälte, enligt åtalet.

Ytterligare tre personer skadades i samband med att hästarna skenade, däribland en kvinna som skadades i huvudet. De andra två fick lindrigare skador.

För de fyra personernas skador åtalas mannen för vållande till kroppsskada.

Han åtalas även för framkallande av fara för annan, gällande sex andra personer som riskerade att skadas svårt när hästarna skenade. Tre av dem var barn under fem år.

Annons

Annons

Den åtalade mannen är i 55-årsåldern, och han var ensam ansvarig för verksamheten som hanterade hästarna.

"Mannen har agerat oaktsamt eftersom han inte har säkerställt att hästarna han ansvarade för inte kunde skena iväg på allmän plats", säger extra åklagare Anna Meyrowitsch i ett pressmeddelande.

Oaktsamheten anses vara grov.

"Det har varit ett medvetet allvarligt risktagande vid hanteringen av djur som kan orsaka såväl livshotande som allvarliga skador på människor", säger Meyrowitsch.

Åklagaren yrkar även på en företagsbot för mannens firma på 400 000 kr.

Annons

Annons

Till toppen av sidan