Dagens PS

Kvinnor drabbas värre av fallolyckor

Läkaren Mikael Sandström råder äldre att ha broddar på skorna när det är halt ute och förklarar varför äldre kvinnor oftare drabbas av frakturer vid fallolyckor
Läkaren Mikael Sandström råder äldre att ha broddar på skorna när det är halt ute och förklarar varför äldre kvinnor oftare drabbas av frakturer vid fallolyckor. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 dec. 2023Publicerad: 22 dec. 2023

Äldre kvinnor bryter oftare ben än män när de ramlar och när det är snö och halt kommer fler till akuten med fallskador.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt överläkare Mikael Sandström söker varje år cirka 70 000 personer sjukvård efter halk- och fallolyckor, det är ungefär sju av tio patienter, skriver TV4.

Frakturer drabbar oftare äldre kvinnor än män, det beror på klimakteriet då östrogennivåerna minskar, vilket leder till benskörhet.

När vi åldras försämras balanssinnet, vilket ökar risken att ramla, därför är det bra för alla att träna styrka och balans. Fallrisken kan även öka av blodtrycksmedicin, nedsatt syn och neurologiska sjukdomar.

En del dör

Fallolyckor kan ge många skador, vanligast är höftfrakturer, handledsfrakturer och axelskador, men de kan också leda till för tidig död.

Enligt Mikael Sandström lever cirka 40 procent inte länge efter att de drabbats av en höftfraktur.

“Två av fem personer lever inte två år efter en höftfraktur. Vi har ungefär 17 000 operationer av den karaktären per år i landet”, säger han till TV4.

Trots att snö ökar risken att halka utomhus är det vanligare att folk ramlar hemma, särskilt äldre. Om du ramlar ska du ligga kvar och känna efter om du har ont någonstans innan du reser dig.

ANNONS

Mikael Sandström säger du ska ta bort sådant du kan snubbla på hemma och ha broddar på skorna när det är halt ute, det skriver TV4.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Distansarbete – förödande för våra matvanor Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS