Dagens PS

Eurozonen under hård press – "dåliga nyheter"

eurozonen
Hårda bud och stramare tyglar väntar skuldsatta länder i euroområdet nästa år, särskilt Italien. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 dec. 2023Publicerad: 22 dec. 2023

Finanspolitisk svångrem stundar nästa år i eurozonen och för skuldsatta länder är det “dåliga nyheter”, konstaterar professor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Financial Times berättar att EU:s finansministrar precis enats om strama åt utgifterna. Svårt skuldtyngda länder tvingas upprätta en plan för hur skulderna och underskotten kan minska.

Italien väntas få det tufft

Det här är “dåliga nyheter” för högt skuldsatta länder som Italien, säger Lucrezia Reichlin, professor vid London Business School och tidigare generaldirektör för forskning vid Europeiska centralbanken, till FT som konstaterar att euroområdets återgång till strama budgetregler sätter punkt för tre år av stödjande finanspolitik.

Följden av det som blockets finansministrar nu kommit överens leder till dämpad tillväxt i ekonomin i euroområdet nästa år, bedömer ekonomer.

Samtidigt måste de penningpolitiska beslutsfattarna lätta på penningpolitiken, exempelvis genom att motvilligt sänka räntorna, tror en del ekonomer.

ANNONS

Senaste nytt

Tyska ekonomin vacklar

I Tyskland, som är Europas största ekonomi, har regeringen klubbat en budget för 2024 som innebär att utgifterna skärs ner dramatiskt och att vissa skattelättnader slopas.

Dessutom ska den tyska staten sälja tillgångar och bakgrunden till den uppkomna situationen är att “landets författningsdomstol lämnat ett hål på 60 miljarder euro i sina utgiftsplaner”, framgår det.

ANNONS

Europeiska centralbanken spår, enligt FT, att euroländernas totala budgetunderskott krymper från 3,1 procent i år till 2,8 procent nästa år.

I det mer expansiva USA räknar IMF (Internationella valutafonden), enligt tidningen, att eurozonens budgetunderskott i år hamnar på 8,2 procent och 7,2 procent 2024.

Tillväxtprognosen skruvas ned

När det gäller tillväxten i eurozonen har ECB reviderat ned sin prognos för nästa år till 0,8 procent från tidigare 1 procent.

Ekonomer utgår från att tillväxten nästa år blir mer blygsam än så i euroområdet, strax under 0,5 procent.

Tidigare låg ekonomernas tillväxtprognos för euroområdet på 1,2 procent, enligt Consensus Economics, uppger FT.

För Tyskland väntas den ekonomiska tillväxten enligt de ekonomiska prognosmakarna att bli under 0,4 procent nästa år, ned från tidigare väntade 1,4 procent.

Martin Wolburg, ekonom på Generali Investments, spår nu att den tyska tillväxten endast blir 0,1 procent på grund av landets “budgetkris”, uppger FT.

ANNONS

Läs även: ECB rör inte räntan – men när sänks den? Dagens PS

Läs mer: ECB och BoE struntar i duvaktiga Fed Dagens PS

Missa inte: USA prickar målet – Powell tillönskas god jul Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS