Gorodenkoff/Shutterstock

Resterna av 6 000 år gamla lik kan ha avslöjat makaber begravningsritual

Benen var brutna, repade och sönderslitna. Arkeologerna vet inte med säkerhet varför, men de har en bra gissning.

På 1980-talet kunde spanska arkeologer putsa bort jord från skelettresterna efter 26 män, kvinnor och barn.

Vid första anblicken var det ingenting med dessa stenåldersmänniskor från det fjärde årtusendet före Kristus som skilde sig nämnvärt från andra liknande fynd.

Men när en grupp forskare nyligen tog en andra titt på benen var det något med dem som verkade absurt.

De var svårt skadade.

Nu har arkeologer från universitetet i Valladolid tydligen upptäckt en något makaber begravningsritual baserat på benens skick.

De döda styckades

Enligt arkeologerna ger benen en bild av hur forntida människor förstörde och styckade de dödas kroppar.

Mellan 70 och 90 procent av benen var brutna – inklusive armben med frakturer som tyder på ett allvarligt vinkelrätt brott mot ben i levande personer.

På några av benen hittades slagmärken som tyder på att de har utsatts för hårda slag, och V-formade skärmärken, troligen från den tidens stenverktyg.

Allt detta är enligt forskarna tecken på en rutinmässig begravningsritual.

"Denna praxis kan ha syftat till att påskynda nedbrytningsprocesserna av liket vid behov. Vissa av benen kan ha dyrkats som begravningsföremål eller reliker", säger Angélica Santa-Cruz, som är arkeolog vid universitetet i Valladolid.

Endast skelettet återstår

Kroppens mjuka delar förtärs snabbare av mikroorganismer när ett lik har jordfästs. Däremot förgås skelettet först många år efter att det lagts i jorden.

Claus Lunau

1. Huden ändrar färg

Bakteriers avföring missfärgar huden så att den blir grönaktig. På bara ett par dagar börjar huden även att bli lösare och mer porös.

Claus Lunau

2. Magen sväller upp

Kroppens mjuka vävnad bryts ned at bakterier, vilket friger gaser som metan och ammoniak som ansamlas så att i synnerhet magen blir uppblåst.

Claus Lunau

3. Larver äter på liket

Efter två till tre veckor väger liket 10-20 procent av sin ursprungliga vikt – dels därför att larver och bakterier förtär kroppen, och dels för att vattnet avdunstar.

Claus Lunau

4. Skelettet ligger kvar

Skelett är svårnedbrytbara och om det är mycket kalk i jorden kring dem kan det gå hundra- eller tusentals år innan de löses upp.

Claus Lunau

Studien visar bland annat att frakturer och skärsår sannolikt var ett sätt att helt rengöra benen från både in- och utsidan.

Benen från 26 stenåldersmänniskor är brutna i flera delar och har tydliga repor, troligen från ett verktyg som tillverkats av människan.

© Fracisco Tapias López/University of Valladolid

Sannolikt av respekt för den döde.

Misstanke om kannibalism

Enligt forskarna skulle brottsmönstren på benen även kunna återspegla så kallad begravningskannibalism.

Kannibalism var ett vanligt begravningssätt i vissa delar av Europa under stenåldern, och tidigare forskning har visat att slag från stenverktyg var ett vanligt inslag i ritualen.

Forskarna bakom studien konstaterar inte kannibalismtesen, men påpekar att benen kan ha separerats för att lättare komma åt köttet och de inre organen.