Hoppa till innehållet

Den svenska arbetsmarknadsmodellen är grunden för Sveriges välstånd

Just nu pågår en arbetsmarknadskonflikt i Sverige. Fackförbundet IF Metall har gått ut i strejk mot biltillverkaren Teslas svenska dotterbolag då företaget under flera år vägrat att teckna kollektivavtal. Vi socialdemokrater vill vara tydliga med att vi, alla dagar i veckan, backar svenska löntagares kamp för bra arbetsvillkor.

Foto: Cornelia Jönsson

Det finns en bred uppslutning i riksdagen för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Men Sverigedemokraternas näringspolitiska talesperson tillika ordförande i riksdagens näringsutskott, Tobias Andersson, har däremot uttalat stöd för världens rikaste man, samt öppnat för politisk inblandning i konflikten. Ett häpnadsväckande uttalande från ett parti som dessutom säger sig stå på löntagares sida. Vi utgår ifrån att detta inte är regeringens politik.

Den svenska arbetsmarknadsmodellen är grunden för Sveriges välstånd och vår internationella konkurrenskraft. Modellen bygger på att löntagare och arbetsgivare tillsammans kommer överens om vilka löner och villkor som ska gälla på arbetsmarknaden. I många andra länder är politiker inne och petar i de här sakerna, vilket sällan ger lika goda resultat. Den svenska modellen är kort sagt unik – och synnerligen värd att slå vakt om. I kärva ekonomiska tider är det dessutom extra viktigt att vanligt folk har trygga arbets- och anställningsvillkor.

Det händer förstås också att fack och arbetsgivare inte kommer överens, och i de fallen kan parterna använda så kallade konfliktåtgärder som strejk eller lockout. Det ska dock sägas att den rätten används väldigt försiktigt i Sverige, vilket bevisas av att vi har få konfliktdagar jämfört med andra länder. Mer än 97 procent av konfliktdagarna i Norden mellan 2010–2020 låg utanför Sverige. 

IF Metall har varit tydliga med att deras agerande inte på något sätt syftar till att köra ut enskilda företag från Sverige. De är också noga med att konfliktåtgärderna i minsta möjliga mån ska drabba enskilda medborgare som inte har med konflikten att göra. Det handlar istället om att få Tesla att anpassa sig till svenska normer med kollektivavtal som reglerar exempelvis pensionsinbetalningar, försäkringar, arbetstider, garanterade löneökningar m.m.

Det är inte ovanligt att företag viftar bort kollektivavtal med argumentet att man redan erbjuder bättre villkor än de som finns i avtalen. Då måste man påminna sig om att avtalen utgör ett golv och inte ett tak. Det står företag fritt att ge sina anställda bättre villkor än det som står i avtalen. 

Ibland hör man också att avtalen skulle ge löntagarna för mycket makt, eller att de skulle vara oflexibla och krångliga – men även dessa argument tillbakavisas av arbetsgivarna själva. Avtalen är branschanpassade och erbjuder större flexibilitet än den lagstiftning som gäller om det inte finns kollektivavtal, parterna har också genom nya huvudavtal stärkt förmågan att klara teknikskiftet som klimatomställningen innebär. 

Den svenska arbetsmarknadsmodellen har tjänat Sverige mer väl än de flesta känner till och det är skälet till att Sverige med blocköverskridande politisk enighet motsatt sig EU:s minimilönedirektiv. Den har skapat en lugn, trygg och förutsägbar arbetsmarknad med goda reallöneökningar för vanligt folk och välmående företag. Det hoppas vi att även Tesla snart ska inse. Till dess vill vi uttrycka våra varmaste sympatier till de arbetare som nu tar kampen för svenska villkor på svenska arbetsplatser. 

Vi förutsätter att regeringen håller kursen och fortsätter stå upp för den partsmodell som har lagt grunden för världens fredligaste arbetsmarknad. 

Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna

Teresa Carvalho, arbetsmarknadspolitisk talesperson Socialdemokraterna

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera