Hoppa till innehållet

Den svenska arbetsmarknadsmodellen är grunden för Sveriges välstånd

Just nu pågår en arbetsmarknadskonflikt i Sverige. Fackförbundet IF Metall har gått ut i strejk mot biltillverkaren Teslas svenska dotterbolag då företaget under flera år vägrat att teckna kollektivavtal. Vi socialdemokrater vill vara tydliga med att vi, alla dagar i veckan, backar svenska löntagares kamp för bra arbetsvillkor.

Foto: Cornelia Jönsson

Det finns en bred uppslutning i riksdagen för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Men Sverigedemokraternas näringspolitiska talesperson tillika ordförande i riksdagens näringsutskott, Tobias Andersson, har däremot uttalat stöd för världens rikaste man, samt öppnat för politisk inblandning i konflikten. Ett häpnadsväckande uttalande från ett parti som dessutom säger sig stå på löntagares sida. Vi utgår ifrån att detta inte är regeringens politik.

Den svenska arbetsmarknadsmodellen är grunden för Sveriges välstånd och vår internationella konkurrenskraft. Modellen bygger på att löntagare och arbetsgivare tillsammans kommer överens om vilka löner och villkor som ska gälla på arbetsmarknaden. I många andra länder är politiker inne och petar i de här sakerna, vilket sällan ger lika goda resultat. Den svenska modellen är kort sagt unik – och synnerligen värd att slå vakt om. I kärva ekonomiska tider är det dessutom extra viktigt att vanligt folk har trygga arbets- och anställningsvillkor.

Det händer förstås också att fack och arbetsgivare inte kommer överens, och i de fallen kan parterna använda så kallade konfliktåtgärder som strejk eller lockout. Det ska dock sägas att den rätten används väldigt försiktigt i Sverige, vilket bevisas av att vi har få konfliktdagar jämfört med andra länder. Mer än 97 procent av konfliktdagarna i Norden mellan 2010–2020 låg utanför Sverige. 

IF Metall har varit tydliga med att deras agerande inte på något sätt syftar till att köra ut enskilda företag från Sverige. De är också noga med att konfliktåtgärderna i minsta möjliga mån ska drabba enskilda medborgare som inte har med konflikten att göra. Det handlar istället om att få Tesla att anpassa sig till svenska normer med kollektivavtal som reglerar exempelvis pensionsinbetalningar, försäkringar, arbetstider, garanterade löneökningar m.m.

Det är inte ovanligt att företag viftar bort kollektivavtal med argumentet att man redan erbjuder bättre villkor än de som finns i avtalen. Då måste man påminna sig om att avtalen utgör ett golv och inte ett tak. Det står företag fritt att ge sina anställda bättre villkor än det som står i avtalen. 

Ibland hör man också att avtalen skulle ge löntagarna för mycket makt, eller att de skulle vara oflexibla och krångliga – men även dessa argument tillbakavisas av arbetsgivarna själva. Avtalen är branschanpassade och erbjuder större flexibilitet än den lagstiftning som gäller om det inte finns kollektivavtal, parterna har också genom nya huvudavtal stärkt förmågan att klara teknikskiftet som klimatomställningen innebär. 

Den svenska arbetsmarknadsmodellen har tjänat Sverige mer väl än de flesta känner till och det är skälet till att Sverige med blocköverskridande politisk enighet motsatt sig EU:s minimilönedirektiv. Den har skapat en lugn, trygg och förutsägbar arbetsmarknad med goda reallöneökningar för vanligt folk och välmående företag. Det hoppas vi att även Tesla snart ska inse. Till dess vill vi uttrycka våra varmaste sympatier till de arbetare som nu tar kampen för svenska villkor på svenska arbetsplatser. 

Vi förutsätter att regeringen håller kursen och fortsätter stå upp för den partsmodell som har lagt grunden för världens fredligaste arbetsmarknad. 

Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna

Teresa Carvalho, arbetsmarknadspolitisk talesperson Socialdemokraterna

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från RiksbyggenAnnons

Tjänsterna som förenklar för BRF-styrelsen – och kan öka husets värde

Sitter du med i styrelsen för din bostadsrättsförening? Med rätt förvaltningshjälp kan ni minska arbetstiden samtidigt som huset tas om hand på bästa sätt. Här är tjänsterna som gör störst skillnad.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Riksbyggens fastighetsförvaltning. 

Det är inte ovanligt att ha en tudelad inställning till att sitta med i styrelsen för sin bostadsrättsförening. Man vet att det är ett viktigt uppdrag och som ger möjlighet att påverka, men precis som när det gäller deltagandet på städdagarna finns kanske en liten röst som viskar ”gör det inte”. Lyckligtvis behöver arbetet i styrelsen varken vara tungt eller överdrivet tidskrävande, särskilt om man tar hjälp av en erfaren fastighetsförvaltare.

– En fastighetsförvaltare är en aktör som erbjuder en rad tjänster som gör styrelsearbetet enklare. Samtidigt kan vi skapa stora värden för både styrelsen och föreningen, säger Daniel Toftskär, försäljningschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning.

Tjänsterna sträcker sig från det lilla till det stora och från det strategiska till det praktiska:

• Att hantera föreningens ekonomi. Detta kan inkludera att den löpande bokföringen och årsbokslutet, att ta fram prognoser åt styrelsen som beslutsunderlag eller att lägga upp en långsiktigt hållbar budget.

• Att skapa en bild av fastighetens underhållsbehov och se till att både löpande underhåll och betydande engångsinsatser synkroniseras med den långsiktiga ekonomiska planeringen.

• Att projektleda större eller mindre renoveringar, till exempel dränering, modernisering av passersystem eller takbyte. Detta inkluderar att upphandla entreprenaden och att se till att arbetsprocessen uppfyller aktuella lag- och myndighetskrav.

• Att inventera föreningens energiförbrukning och andra kostnadsposter för att se var det finns pengar att spara.

Hos Riksbyggen finns också alternativet Totalförvaltning, vilket innebär att de tar hand om  fastighetens hela förvaltning. Då sköter de allt ifrån ekonomi, fastighetsservice och lokalvård till mindre eller större ombyggnationer och energioptimering.

– Totalförvaltning innebär att vi samordnar, effektiviserar och hittar synergier mellan de olika områdena. När vi har det helhetsansvaret kan vi dessutom erbjuda föreningen förmånliga priser på andra delar, exempelvis telekom- och energitjänster, som blir gynnsamt för de boende, förklarar Daniel Toftskär.

Daniel Toftskär, försäljningschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning.
Daniel Toftskär, försäljningschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning.

Vissa förvaltare kan även erbjuda digitala lösningar som på konkreta sätt förenklar styrelsearbetet.

– Vi på Riksbyggen erbjuder till exempel appen Mitt Boende. I den kan man se energiförbrukning per lägenhet, kommunicera med alla medlemmar i föreningen, hyra ut gemensamhetslokaler och få det aviserat automatiskt. Det innebär väsentligt mycket mindre administrativt arbete för styrelsen, säger Daniel Toftskär och lägger till:

– Vi har även en digital tjänst som heter Styrelserummet som gör styrelsemötena effektivare genom att man kan boka styrelsemöten, lägga in protokoll och så vidare. All viktig styrelseinformation finns samlad på en plats och arbetet blir inte så personberoende som det ibland kan vara.

EXTERN LÄNK: Så kan Riksbyggen hjälpa er BRF. Be om gratis offert

Att ta in en förvaltare innebär en kostnad för föreningen, men en så pass ambitiös förvaltning kan också innebära stora besparingar och andra fördelar. Brf Storspoven i Umeå räknar till exempel med att spara en miljon kronor per år på en energieffektivisering som de gör tillsammans med Riksbyggen, och Brf Trelleborgshus 1 började sälja el till det lokala energiverket samma år som de installerade solceller tillsammans med förvaltaren.

Daniel Toftskär vill också lyfta värdet som förvaltningen skapar för styrelsen, och det från dag ett.

– Som förvaltare erbjuder vi många produkter och tjänster, men styrelsen har alltid bara en (1) dedikerad kontaktperson hos oss och det är något som många verkligen uppskattar. De spar tid och kan fokusera på frågorna som de själva brinner för samtidigt som de vet att fastigheten är i riktigt goda händer.

EXTERN LÄNK: Så kan Riksbyggen hjälpa er Brf. Be om gratis offert 

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort 

Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning

Avesta, Borlänge, Borås, Eskilstuna, Eslöv, Falkenberg, Falköping, Falun, Filipstad, Finspång, Gällivare, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Hällefors, Hässleholm, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskoga, Karlskrona, Karlstad, Köping, Lidköping, Linköping, Ludvika, Luleå, Lund, Malmö, Mariestad, Motala, Norrköping, Nyköping, Nässjö, Orsa, Sala, Sandviken, Simrishamn, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Trelleborg, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby, Vänersborg, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Ystad, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera