Android kan snart meddela när det är dags att byta batteri

Postat:
11:51 - 2023-12-22
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
20
Pixel 8 Pro

I takt med att Google, Samsung och inte minst tillverkare som Fairphone lovar Android-uppdateringar över allt längre tid har det blivit viktigare att visa enhetens batterihälsa. Fairphone garanterar exempelvis upp till åtta års uppdateringar för sin senaste telefon, vilket är betydligt längre än vad de flesta batterier håller om enheten används regelbundet.

Enligt Mishaal Rahman, teknikskribent vid Android Authority, så finns det tecken på att Android 15 kommer utökas med en meny för att redovisa batterihälsa på samma vis som exempelvis Apple gör. Det vill säga med hjälp av en indikator som ger en procentuell uppskattning kring hur mycket som återstår av batteriets maximala kapacitet.

I december-uppdateringen för Googles Pixel-telefoner ingår ett nytt menyalternativ – batteriinformation – som ligger under ’inställningar>om telefonen’ varifrån det är möjligt att se antalet laddcykler batteriet genomgått. En cykel motsvarar en fullständig ur- och uppladdning, så om batteriet laddas ur till 50% och sedan laddas upp till 100% räknas det enbart som en halv laddcykel.

Eftersom en rad faktorer inverkar på batteriets livslängd, tex temperatur och hur ofta det laddas ur helt och hållet, så är det svårt för tillverkarna att ge ett exakt värde för hur många cykler ett batteri håller innan det behöver bytas ut, men generellt sett bör de flesta batterier hålla för upp till 500 cykler innan maxkapaciteten sjunker till mindre än 80 procent.