Raffinerat filmberättande av japanske Kore-Eda Hirokazu

Publicerad 2023-12-22

Klasskamraterna Yori och Minato.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Monster

Regi Kore-Eda Hirokazu, med Sakura Ando, Kukuta Akihiro, Takahata Mitsuki, Kurokawa Soya, Tanaka Yuko, Nagayama Eita, Hinata Hiragi.


DRAMA Vem är det som är monstret? Frågan får olika svar i den här skickligt raffinerade berättelsen med olika synvinklar. Först en ensamstående mamma, som på ett möte i skolan diskuterar vad sonen gjort, eller drabbats av. Sedan en lärares version, och då ser vi händelserna med andra ögon. Och till sist den unge pojkens upplevelser, vilket sätter allt i ett nytt ljus. Varför är han så upprörd?

Japanske mästaren Kurosawas ”Demonernas port” (”Rashomon”, 1950) var stilbildande med sina fyra olika vittnesmål om en händelse. Kore-Eda Hirokazu gör säkert en bugning åt föregångaren med ”Monster”, men hans tre skilda perspektiv lägger många olika sorters lager. En fängslande bild av förväntningar, missuppfattningar, grupptryck och följderna.

En intressant inblick i en japansk skolvärld i en småstad. Lärare som hukar under föräldrarnas förväntningar och krav. En rektor som inte verkar ta motsättningarna på allvar. Först en brand i ett höghus, i finalen en monsun. Ryuichi Sakamoto skrev den fina vemodiga musiken innan han avled tidigare i år.

De tre skilda perspektiven visar inte exakt samma händelser, utan varje ny del lägger till saker och fakta. De har också olika tonfall, ibland tragedi, ibland lätt komiskt. En del svar, fler frågor. Fint filmberättande.

”Monster” har biopremiär 22 december.


Byt ut mot bild ur filmen/serien du tipsar om.

Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln