Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Kronan stärks mot dollarn - en dollar kostar under 10 kronor

    22 dec 2023
    Johan Carlström

    Kronan fortsatte att stärkas mot den amerikanska dollarn under fredagen. Strax efter klockan 16 kostade en dollar mindre än 10 kronor. Det är den lägsta nivån på 18 månader.

    Kronan hade stärkts under hela dagen men nådde på eftermiddagen under 10 kronor efter att amerikansk inflation fallit mer än väntat i november.

    På mindre än två veckor har kronan stärkts med mer än 50 öre mot dollarn och nästan 30 öre mot euron i takt med att investerare börjat se mer positivt på utsikterna för världsekonomin. I en sådan miljö brukar kronan stärkas.

Senaste nyheterna
  • Jan Majlard
    7 min

    Över 100 demonstranter gripna i Kalifornien

    Fler än 100 demonstranter har gripits vid de två stora universiteten i södra Kalifornien efter att de deltagit i pro-palestinska protester. Vid UCLA i Los Angeles grep polisen 40 personer vid ett garage, uppger Los Angeles Times.

    Det skedde timmarna efter att ett drygt 60-tal demonstranter som slagit upp ett campingläger vid UC i San Diego fördes bort av polis. Merparten ska ha varit studenter, men även andra närvarande ska ha avlägsnats.

  • TT
    29 min

    Putin svärs in för femte gången

    Vladimir Putin är på väg att slå Stalin.

    På tisdagen svärs han in som president för femte gången vid en storvulen ceremoni i Moskva och kan bli den som suttit längst på posten. Många europeiska länder avstår från att närvara, men Frankrikes ambassadör väntas delta.

    Den 71-årige Putin inleder en ny, sexårig mandatperiod, efter valet i mars där opposition inte tilläts, ett val som av utomstående bedömare betecknats som riggat. Putins grepp om Ryssland är starkare än någon gång tidigare. En spekulation är att han kommer att stuva om regeringen i samband med installationen.

  • TT
    06.04

    Skott mot bil i Halmstad – person skadad

    En person sittandes i en bil besköts i stadsdelen Vallås i Halmstad under natten till tisdag, rapporterar Hallandsposten.

    – Det är någon som har skjutit ett skott in i en bil, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen, till tidningen.

    Personen i bilen har fått lindriga skador.

    – Det är oklart om personen blev träffad eller om det var skador från glassplitter. Men personen blev omplåstrad på plats, säger Ljung.

    Polisen utreder händelsen som försök till mord. Två personer har frihetsberövats i ärendet, enligt polisen. Det är oklart om de är misstänkta för brott.

    Bilen stod stilla när den besköts.

  • David Nilsson
    05.52

    USA ser inte nya räder som storoffensiv i Gaza

    USA oroas av Israels senaste räder i Rafah i Gaza men ser dem inte som en stor, ny militär offensiv. Det uppger en amerikansk källa enligt Reuters, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

    Det USA lägger kraft på är att försöka avstyra en eventuell storoffensiv i tätbefolkade områden och, enligt källan, verkar det inte vara en sådan den israeliska militären under natten har genomfört. (TT)

  • TT
    05.50

    Boeing utreds på nytt av myndighet

    Boeing utreds efter uppgifter om att bolagets egna inspektioner av modellen 787 Dreamliner inte har gått rätt till och att anställda ska ha förfalskat besiktningsdokument.

    Det meddelar USA:s luftfartsmyndighet FAA.

    Enligt ett mejl från en ansvarig avdelningschef ska vissa anställda ha brutit mot reglerna genom att markera att ett obligatoriskt test utförts trots att så inte skett. Han hävdar dock att detta inte bedöms utgöra en direkt säkerhetsfara.

  • TT
    05.41

    Lägenhetsbrand i Östersund – fyra till sjukhus

    En brand rasar i ett flerfamiljshus i Östersund med kraftig rökutveckling som följd, uppger räddningstjänsten. Fyra personer har förts till sjukhus, enligt polisen. Skadeläget är oklart.

    – Det är en lägenhet som är branddrabbad. Men sedan har branden spridit sig till takkonstruktionen, säger Thomas Hansson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

    Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i staden på grund av rökutvecklingen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

    – Vi kommer att spärra av platsen och våra forensiker kommer att undersöka fastigheten när räddningstjänsten är klar, säger Roger Söderlund, ledningsbefäl vid polisen.

  • Manne Berggren Wiklund
    i går23.55

    Många arbetare fast under rasat hus

    Ett 50-tal byggnadsarbetare har fastat under rasmassorna sedan ett flervåningshus rasat i den sydafrikanska staden George.

    Totalt 70 personer befann sig i eller under huset vid olyckan. Drygt 20 personer har förts till sjukhus och flera av dem uppges vara allvarligt skadade. Övriga drabbade är kvar under massorna, minst två av dem har dött.

    Orsaken till olyckan, som inträffade på en byggarbetsplats under tidig måndagseftermiddag, är ännu inte fastställd. (TT)

  • Manne Berggren Wiklund
    i går22.15

    Nya turkiska flyganfall mot kurdiska mål

    Turkiet uppger att flygattacker genomförts mot mot kurdiska mål i norra Irak.

    Enligt landets försvarsdepartement har minst 16 medlemmar i terrorstämplade PKK dödats i ett steg mot att ”befria Turkiet från detta problem”.

    Anfallet kommer veckor efter att president Recep Tayyip Erdogan besökt Irak och där sökt samarbete i kampen mot PKK. Irak terrorstämplar inte PKK, men efter Erdogans besök har organisationen förbjudits att verka i landet.

    Kurdistans arbetarparti (PKK) är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA. 1984 tog gruppen till vapen mot den turkiska staten i sin kamp för självständighet i området. (TT)

  • TT
    i går21.29

    Amerikansk soldat gripen i Ryssland

    En amerikansk soldat har gripits på ryskt territorium. Det uppger flera amerikanska medier.

    Gripandet skedde i fredags och bekräftas av Vita huset.

    – Vi är medvetna om det här fallet, säger John Kirby, talesperson för USA:s säkerhetsråd, på en presskonferens.

    Soldaten uppges vara stationerad i Sydkorea och ska på eget bevåg ha rest in i Ryssland efter att ha anklagats för stöld.

  • TT
    i går20.41

    Polsk domare söker politisk asyl i Belarus

    Polska åklagare har inlett en förundersökning om spioneri sedan en domare flytt till grannlandet Belarus och sökt politisk asyl där.

    Domaren Tomasz Smydt, som uppges stå det tidigare styrande polska partiet Lag och rättvisa (PIS) nära, tog sig över gränsen på måndagen. Belarus statligt kontrollerade nyhetsbyrå Belta bekräftar att domaren sökt asyl hos Belarus totalitäre ledare Aleksandr Lukasjenko.

    Åklagare i Polen skriver att de gör en ”utredning i samband med informationen om att en domare sökt asyl i Belarus”. Polens underrättelsetjänst säger i ett separat uttalande att man undersöker i vilken omfattning Smydt haft tillgång till hemlig information.

    Relationerna mellan Polen och Belarus har länge varit ansträngda, men nått nya lågvattenmärke sedan Lukasjenko ställt sig bakom Rysslands fullskaliga militära angrepp på Ukraina.

  • TT
    i går20.40

    Mångmiljonbro invigdes – och fastnade

    Den kostade omkring 140 miljoner kronor och tog två år att bygga. Men bara några dagar efter invigningen är Tullgarnsbron i Uppsala obrukbar. Anledningen? Den har fastnat i uppfällt läge, rapporterar lokala medier.

    – Det är ett fiasko förstås. Kommunen har beställt en bro som ska fungera och efter bara en vecka slutar den fungera, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande, till P4 Uppland.

    Vad exakt som hänt är inte helt fastställt, men på något sätt har värmen gjort att bron svällt. När den kan vara återställd igen vet man inte.

    – Vi har beställt en bro och den ska fungera. Den gör inte det och då måste den som byggt bron, utifrån garantin, se till att man hittar en lämplig åtgärd och det jobbar man intensivt med, säger Pelling till radion.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas