Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Northvolt får kreditgarantier från Riksgälden

    22 dec 2023
    Charlotte Dinkelspiel

    Riksgälden ställer ut kreditgarantier på 15 miljarder kronor till Northvolt.

    Lånen som garanteras uppgår till totalt 1,5 miljarder USD och kommer att ställas ut av flera olika banker och kreditinstitut. Riksgäldens garanti täcker 80 procent av lånebeloppet och en marknadsmässig avgift tas ut.

    Det skriver Riksgälden i ett pressmeddelande.

    Garantierna ställs ut inom ramen för programmet för garantier för stora gröna industriinvesteringar.

    Lånen utgör en del av en större finansieringsrunda som bolaget ska genomföra under 2024.

Senaste nyheterna
  • TT
    14 min

    Mer än tre av fyra döda i trafiken var män

    Under 2023 omkom 229 människor i trafikolyckor i Sverige, vilket är två personer fler än 2022.

    77 procent – drygt tre fjärdedelar – av de omkomna var män. Bland de omkomna fanns också tolv barn, visar statistik från myndigheten Trafikanalys.

    Antalet oskyddade trafikanter som omkom, det vill säga cyklister, motorcyklister och gående, minskade med tolv personer jämfört med 2022. Däremot var antalet omkomna skyddade trafikanter – personer som färdades i personbil, lastbil eller buss – 14 personer fler än i fjol.

    2023 var det femte året i rad med färre än 230 omkomna i trafiken.

  • TT
    19 min

    Giftiga 1800-talsböcker tas bort i Frankrike

    Frankrikes nationalbibliotek tar bort fyra ”giftiga” boktitlar från 1800-talet.

    Skälet? De smaragdgröna omslagens bindning kan innehålla arsenik.

    Att hantera böckerna skulle troligtvis endast orsaka mindre skada. Nu har de tagits bort för vidare analys, meddelar biblioteket.

    Under den viktorianska eran användes gröna pigment, innehållandes arsenik, för att färga bindningarna.

    Forskare vid University of Delaware har sedan 2019 testat förekomsten av tungmetaller i hundratals bokomslag. Man har upprättat en lista över potentiellt farliga volymer, som en del i projektet ”Poison Book Project”.

    Frankrikes nationalbibliotek har en samling på mer än 16 miljoner titlar – där fyra var med på listan.

  • TT
    19 min

    Räd mot Rädda barnen i Guatemala

    Rädda Barnens kontor i Guatemalas huvudstad Guatemala City utsattes på torsdagen för en räd efter ett åklagarbeslut.

    Den kontroversielle åklagare Rafael Curruchiche påstår i ett videoklipp att beslutet fattades efter att en icke namngiven utlänning riktat allvarliga anklagelser mot organisationen, däribland att barn ska ha utsatts för övergrepp.

    Curruchiche har anklagats för att försöka underminera landets demokratiska satsskick, bland annat genom genom att delta i ett misslyckats försök att hindra valvinnaren Bernardo Arévalo från att installeras på presidentposten efter fjolårets val.

    Rädda barnen har ännu inte kommenterat räden, men uppgav i förra veckan att man inte funnit några bevis för att anklagelserna stämmer.

  • TT
    23 min

    Färre skolbarn – till minst 2070

    Det föds färre barn i Sverige och antalet skolbarn väntas stadigt minska fram till åtminstone 2070, enligt SCB.

    Att det blir färre barn i svenska skolor beror främst på att trenden med det minskade barnafödandet väntas fortsätta kommande år. Det framkommer i Statistiska centralbyråns (SCB) senaste befolkningsprognos för i år och fram till och med 2070.

    Enligt Lena Lundqvist, demograf vid SCB, är det ekonomiska läget en viktig faktor.

    De kommande 15 åren beräknas antalet skolbarn minska för att sedan öka. Men skolbarnen bedöms inte bli lika många som i dag.

    Fler kvinnor kommer att vara barnlösa vid 45 års ålder och de som väljer att skaffa sitt första barn kommer att vara äldre än i dag, enligt SCB.

    SCB:s prognos bygger på statistik om svenskt barnafödande, dödlighet, utvandring och invandring. Man ser även att en minskad invandring påverkar antalet skolbarn. Det bygger i sin tur på flera politiska beslut som tagits de senaste åren och som minskar invandringen.

  • Jennifer Laxén
    i går23.18

    Colombias militär dödade 15 ur guerilla

    Colombias militär uppger att dess styrkor har dödat 15 medlemmar från en gerillagrupp som hade lämnat fredsförhandlingar med regeringen.

    Ett tiotal ytterligare personer skadades i insatsen förra veckan i de västra delarna av landet, där gruppen övervakar en växande droghandel, uppger militären.

    Gerillan var medlemmar av en enhet under ledning av Ivan Mordisco, som förra veckan drog sig ur fredssamtal efter att den grupp som han hade lett fram tills dess – Centrala generalstaben (EMC) – splittrats i två delar. (TT)

  • TT
    i går21.39

    Nytt konkurshot för Oscar Properties

    Konkurshotet hänger återigen över krisande fastighetsbolaget Oscar Properties, sedan långivare meddelat avsikt att säga upp lån till omedelbar betalning.

    Innehavarna av bolagets seniora icke-säkerställda obligationer avser att ”ansöka om att bolaget försätts i konkurs” om betalning och återbetalning inte har erlagts på fredag.

    Beloppet uppgår till omkring 884 miljoner kronor.

    ”Bolaget för en konstruktiv dialog med obligationsinnehavarna för att finna en lösning”, skriver Oscar Properties.

    Senare under torsdagen meddelade bolaget att styrelseordföranden Peter Norman lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan.

  • Jennifer Laxén
    i går21.32

    Åklagare vill lägga ned utredning mot Sánchez fru

    Åklagarmyndigheten i Spanien har begärt att en korruptionsutredning mot Spaniens premiärminister Pedro Sánchezs fru Begoña Gómez ska läggas ned.

    I onsdags meddelade en domstol i Madrid att en utredning inletts mot Gómez. Efter det uppgav Sánchez att han övervägde att avgå. (TT)

  • TT
    i går21.29

    Konsumentverket granskar nätbutiker

    Konsumentverket ska granska ett antal nätbutiker efter att ha tagit emot flera anmälningar om brister, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

    Gemensamt för de tio företagen är att de framställer sig som svenska butiker med svenskt lager, men där varorna i själva verket skickas från ett annat land.

    ”Det här kallas för dropshipping och är i sig inte otillåtet. Men det vi ser i anmälningarna och kontakterna till oss är att många känner sig vilseledda av de här butikerna”, säger Henric Jonsson, juridisk rådgivare vid Konsument Europa som är en del av Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

    Andra brister som pekas ut handlar om varor som inte levererats i tid, bristande kontaktinformation och att beskrivningen inte stämmer överens med de levererade produkterna.

  • TT
    i går21.28

    Övergångsstyre insvuret i kaosets Haiti

    Haitis premiärminister Ariel Henry har nu formellt avgått, och ersatts av den tillfälliga premiärministern Michel Patrick Boisvert. Landets övergångsstyre har också svurits in officiellt.

    Henry meddelade i mars att han skulle avgå. Läget är kaotiskt i Haiti, på grund av det eskalerade gängvåldet.

    Michel Patrick Boisvert var fram tills nu minister med ansvar för ekonomi. Det är dock fortfarande oklart när övergångsstyret kommer att välja sin egen tillfälliga premiärminister.

  • Vilma Stockvall
    i går19.04

    Ukrainas jordbruksminister avgår

    Ukrainas jordbruksminister har erbjudit sig att avgå efter att han utpekats som misstänkt i en korruptionsutredning.

    Utredare anklagade tidigare i veckan Mykola Solskij för att olagligen ha lagt beslag på land när han var chef för ett stort jordbruksföretag och satt i parlamentet.

    Landets antikorruptionsbyrå Nabu uppgav i tisdags att Solskij ledde en grupp som tog kontroll över statligt land i det nordöstra länet Sumy värt närmare 80 miljoner kronor mellan åren 2017 till 2021. (TT)

  • Vilma Stockvall
    i går18.53

    Nytt konkurshot för Oscar Properties

    Konkurshotet hänger återigen över krisande fastighetsbolaget Oscar Properties, efter att långivare meddelat avsikt att säga upp lån till omedelbar betalning.

    Innehavarna av bolagets seniora icke-säkerställda obligationer avser att ”ansöka om att bolaget försätts i konkurs” om betalning och återbetalning inte har erlagts på fredag.

    Beloppet uppgår till omkring 884 miljoner kronor. (TT)

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas