Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT
Mattias Bergqvist

Därför tittar så många på ”Kalle Ankas jul” på julafton

Lugn. 

SVT försöker inte fasa ut ”Kalle Ankas jul” från tablån och ersätta Benjamin Syrsa med Lustig-Gök. 

Det här är skälen till att vi fastnar för jul-tv-traditioner. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En bild från ”Kalle Anka och hans vänner firar jul”.
Foto: Buena Vista / SVT
En bild från ”Jul med Astrid Lindgren”.
Foto: Qvisten Animation AS / SVT
Olof Wretling.
Foto: Eva Edsjö / SVT

”Livet är underbart” är tidernas julfilm. Frank Capras berättelse om George Bailey lyfter än mer ju fler gånger man ser den. Vissa scener är så smart och simpelt konstruerade att de blir avväpnande. Här hittas underbar slapstick, romantik, tungsinne, humor och ett budskap både hjärtvärmande och töntigt på samma gång. 

Under andra världskriget regisserade Frank Capra flera informationsfilmer och dokumentärer. Bakom sig hade Capra filmer som ”Det hände en natt”, ”Mr. Smith i Washington” och ”Arsenik och gamla spetsar”. Efteråt, tack vare sin nystartade filmstudio Liberty Films, skulle Capra göra Hollywood-comeback. 

”Livet är underbart” blev ett fiasko. 

1947, året efter premiären, tvingades Frank Capra sälja Liberty Films. I försäljningen ingick rättigheterna till ”Livet är underbart”. Det, skulle det visa sig, var startskottet för filmen att bli en julklassiker. 

Den andra anledningen: 1974 skulle filmens upphovsrätt förnyas, något som dåvarande innehavarna RKO Pictures glömde bort. Därmed kunde ”Livet är underbart” användas av de amerikanska tv-kanaler som sökte filmer de inte behövde betala för att sända. 

PBS – Public Broadcasting Service är ett amerikanskt tv-bolag som finansieras av donationer – passade på. Snabbt stod klart att ”Livet är underbart” var en film som kunde konkurrera med andra tv-kanalers mer kommersiella satsningar på julfilm. 

Nu är ”Livet är underbart” – den engelska titeln är ”It's a wonderful life” – jultradition i många amerikanska hem, vilket gör att nya generationer upptäcker filmen. Passande nog blir den tillgänglig i dag på SVT Play. 

Så många såg ”Kalle Ankas jul” 2022

Förra året var det strax över 3,4 miljoner tittare som såg ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” i SVT. Likt ”Livet är underbart” grundas den fortsatta populariteten på tradition, även om det började i en annan ände. 

Då, under de första åren som ”Kalle Ankas jul” sändes, hade de svenska tv-tittarna sällan sett animerade kortfilmer. Så kunde ske före en ny biofilm, men sällan på tv. Att då få en hel timme, dessutom på julafton, måste ha känts som en fin present. 

Nu, och eftersom nära nog inget är nytt i ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” blir programmet ett slags vila för de vuxna, en paus från allt som sker under dagen. En stund att föra vidare till de yngre och en timme under vilket det kan vara värt att minnas hur det var att själv vara yngre, ungdom eller nästan vuxen. 

Därmed är det spännande och intressant att SVT vill introducera en ny jul-tv-tradition. 

Så blir ”Jul med Astrid Lindgren” i SVT 

Två gånger på julafton – premiär samma dag i SVT Play och tillgängligt i sju dagar – sänds ”Jul med Astrid Lindgren”. Olof Wretling gör rösten till trägöken Lustig-Gök i en berättelse som ramar in tre nyproducerade animerade kortfilmer baserade på Astrid Lindgrens berättelser samt klipp från ”Pippi Långstrump” och ”Vi på Saltkråkan”. 

Det funkar överraskande bra. 

Min favorit, utöver ”Räven och Tomten” som kom 2019, är ”Kajsa Kavat hjälper mormor”. Här finns en värmande fascination för julen och animering som nyttjar runda linjer och vackra färger. 

Enligt SVT är ”Jul med Astrid Lindgren” inte ett försökt att långsamt fasa ut ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” – det som kan göra att ”Kalle” försvinner ur tablån är att det blir för dyrt för SVT att betala för sändningsrättigheterna. Därför bör den nya timmen ses som något nytt och ändå tryggt; berättandet är troget Astrid Lindgrens och blir likt ”Livet är underbart” bättre ju fler gånger man ser det. 

Således: Vilken ynnest det vore att få vara ung igen. 

Och vilken ynnest det är att vi har public service som vill och vågar testa något nytt. 

00:00 / 00:00

Ljudklippet gick inte att spela upp

Försök igen senare

Mark Wahlberg: ”Vill inte vara för självisk”