Ny chans för Sverige i turkiska parlamentet?

Erik Widmark/TT

Publicerad 2023-12-22

Utrikesutskottets ordförande Fuat Oktay har skickat ut en kallelse till ledamöterna om att utskottet ska sammanträda på annandagen för att diskutera Sveriges Natoansökan, enligt turkiska medier. Arkivbild.

Turkiska parlamentets utrikesutskott ska återigen diskutera Sveriges ansökan till försvarsalliansen Nato.

Frågan var uppe i utskottet i mitten av november – men beslutet sköts på framtiden efter en livlig debatt.

Utrikesutskottet ska diskutera Sveriges Natoansökan på sitt sammanträde på tisdag nästa vecka, uppger turkiska parlamentet på sin hemsida enligt nyhetsbyrån Reuters.

Utrikesutskottets ordförande Fuat Oktay har skickat ut ett meddelande till ledamöterna att de ska träffas klockan 15 på tisdagen för att diskutera frågan, rapporterar tv-kanalen Haber Global.

Utskottet diskuterade Sveriges ansökan vid sitt sammanträde den 16 november, men fattade inget beslut i frågan efter en livlig diskussion mellan ledamöterna.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan beskrev nyligen hur han och USA:s president Joe Biden har diskuterat en uppgörelse där Turkiet säger ja till Sveriges ansökan mot att USA säger ja till att sälja stridsflygplanet F-16 till landet.

Erdogan har skickat vidare Sveriges Natoansökan till det turkiska parlamentet för ratificering. Men innan en omröstning kan ske i kammaren måste ärendet passera utrikesutskottet.

Fuat Oktay sade tidigare i december att det kan dröja till början av nästa år innan frågan tas upp.

– Vi har självklart inte bråttom, vi har våra egna prioriteringar, sade Oktay till nyhetsbyrån Bloomberg.