Läkare IVO-anmäls efter att ha skrivit ut Ozempic.
Läkare IVO-anmäls efter att ha skrivit ut Ozempic. - Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Läkare skrev ut Ozempic till patient med ätstörningar

En läkare har anmälts till Inspektionen för Vård och Omsorg efter att ha ställt flera diabetesdiagnoser "utan saklig grund" och skrivit ut läkemedlet Ozempic. Hon ska tidigare ha skrivit ut viktnedgångspreparatet till en patient som haft ätstörningar.


En läkare i Hudiksvall som skrev ut Semaglutid, som även marknadsförs under namnet Ozempic, till en av sina patienter har blivit anmäld till Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). Läkemedelsverket gick tidigare i år ut med ett krav på Sveriges läkare att sluta skriva ut Ozempic för viktnedgång. Detta eftersom läkemedlet är ämnat till diabetessjuka som har blivit utan. Läs mer om det här.

Läkemedlet har även blivit populärt bland kändisar som vill gå ned i vikt. Bland annat Elon Musk, Amy Schumer och svenska Paow har pratat om det öppet i media. Flera kändisar anklagas även för att ha tagit läkemedlet, däribland Oprah. Semaglutid, det vill säga Ozempic har sedan det blivit ett populärt viktnedgångspreparat blivit en bristvara. 

Ställt flera diabetesdiagnos "utan saklig grund"

Den IVO-anmälde läkaren ska ha ställt sex diabetesdiagnoser "utan saklig grund", enligt information från nyhetsbyrån Siren som Nyheter24 tagit del av. Dessa patienter blev direkt satta på Semaglutid trots att det inte är en förstahandsbehandling vid diabetes. Nu anses läkaren utgöra en patientsäkerhetsfara. 

Tidigare hade läkaren skrivit ut Semglutid till en patient som varken led av fetma eller diabetes men däremot hade en historik av ätstörningar. 

IVO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!