Emma Broomé om att spela Servilia i Trolltider

Har gjort succé i årets julkalender på SVT

Uppdaterad 2023-12-27 | Publicerad 2023-12-22

Servilia från ”Trolltider” har på kort tid blivit ett välbekant ansikte för både barn och vuxna.

Nu berättar skådespelaren Emma Broomé om reaktionerna från de yngsta tv-tittarna.

– Jag har skickat hälsningar till de som tycker att det är för läskigt.

Emma Broomé, 38, gör rollen som Servilia, bergatrollets tjänare, i årets julkalender.

Hennes roll har fått stor uppmärksamhet och på sociala medier postar många videor där de försöker göra sina egna versioner av den elaka varelsen.

– Jag blir ju jätterörd. Jag tycker det är hur kul som helst. Gud vad roligt om man kan frigöra den sortens lust och kreativitet. Det är ju otroligt, säger Emma Broomé själv om imitationerna av hennes rollkaraktär.

När hon fick frågan om att provspela för rollen gick hon igång direkt.

– Jag tycker väldigt mycket om sagor, fantasy, säregna figurer och varelser, säger hon.

– Jag sa till mig själv då att det var viktigt för mig att våga göra en stark karaktär med stora utspel och att jag inte skulle hålla tillbaka, utan att jag skulle vara modig i min provfilmning. Må det bära eller brista.

Om att Servilia blir jämförd med Gollum

Många har jämfört Servilia med Gollum, varelsen känd från ”Sagan om ringen”.

Och de är inte helt fel ute.

– Vi gjorde olika varianter under provfilmningen, vilket var väldigt kul. När vi hade jobbat ganska länge sa Lisa (Farzaneh reds. anm), regissören, ”orkar du en sista?” Jag bara ”ja, absolut”. Då sa hon ”men gör den då fullt ut Gollum-stil”. Och då gjorde jag det.

Frodo och Gollum i ”Sagan om ringen”.

Servilia beskrivs av många som den onda varelsen i årets julkalender. När alla andra försöker hindra det stora Bergatrollet från att vakna till liv, vill Servilia istället skynda på processen.

Bergatrollet är ju hennes ”mästare”, ett ord som många numera förknippar med just julkalendern.

Emma Broomé berättar att hon har kommit på en egen bakgrundshistoria till sin karaktär.

– Det är att hon bär på en brusten förälskelse egentligen. Hon har förälskat sig i ett stentroll, men stentrollet somnade. Hon höll fast sin käraste så hårt att hon till slut också fastnade i stenen på något sätt. Och så somnade hon in av den här förtvivlade kärleken, men sedan då så småningom vaknade hon till liv. Och så projicerar hon all den här kärleken till Bergatrollet.

Emma Broomé: ”Jobbade mycket med saliv”

Många tycker också att Servilia är lite läskig.

– Vi jobbade mycket i efterskynken med att det inte skulle vara så heavy metal eller så mörkt. Utan hon skulle vara mer märklig och udda och lite töntig, kanske lite motbjudande. Jag ville avdramatisera det här läskiga och jobbade mycket med saliv. Då kanske barnen tycker att ”usch vad äcklig hon är” snarare än ”usch vad farlig”.

Men trots det finns de barn där ute som tycker att Servilia är läskig.

Lite för läskig.

Emma Brommé har fått meddelande från föräldrar som ber henne att skicka något bakom kulisserna-klipp eller visa när hon blir sminkad så att barnen ser att Servilia inte finns på riktigt.

– Jag har skickat hälsningar till de som tycker att det är för läskigt. Och visat att ”här är en film när de sminkar mig, hon finns ju inte på riktigt, hon finns ju bara i fantasin”.

– Barnen är den viktigaste publiken. Det är de viktigaste vi har och då känns det viktigt att man tar dem på allvar, säger Emma Broomé.


Läs mer om Guldbaggens publikpris och de nominerade filmerna här.