Annons

Annons

Annons

Världen

Iran: Huthi agerar utan oss i Röda havet

Iran slår ifrån sig USA:s anklagelser om att landet skulle vara inblandat i planeringen av Huthirörelsens attacker i Röda havet.

På lördagen attackerades ytterligare ett handelsfartyg av en drönare.

USA hävdar att Iran hjälper Huthirörelsen i Jemen i planeringen av attacker mot handelsfartyg i Röda havet. Attackerna har fått flera stora rederier, som franska CMA GCM, att pausa trafiken i området. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Under den senaste tiden har den islamistiska Huthirörelsen i Jemen, som kontrollerar landets huvudstad Sanaa, utfört flera angrepp mot fartyg som passerar sundet som förbinder Adenbukten och Röda havet.

Rörelsen hotar med att anfalla alla fartyg som kan tänkas gynna Israel, som en hämnd för Gazakriget.

USA anklagade nyligen Iran för att vara "djupt inblandat" i planeringen av Huthirörelsens attacker.

Annons

Annons

"Huthi agerar på egen hand"

Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, hävdar att USA vet att Iran bistått gruppen med vapen och underrättelser.

På lördagen avfärdar Iran de amerikanska anklagelserna och hävdar att gruppen agerar på egen hand.

– Motståndsrörelsen (Huthi) har sina egna verktyg och agerar i enlighet med egna beslut och förmågor, säger Irans vice utrikesminister Ali Bagheri till den delvis statliga nyhetsbyrån Mehr.

Liberiaflaggat fartyg attackerat

Ytterligare ett handelsfartyg attackerades av en drönare under lördagen. Ingen person ska ha kommit till skada.

Det Liberiaflaggade fartyget var på väg från Saudiarabien till Indien när det angreps utanför Indiens kust. Attacken orsakade en brand ombord, men inga personer ska ha kommit till skada.

Ingen har ännu tagit på sig attacken, men enligt det brittiska säkerhetsbolaget Ambrey, som följer internationell sjötrafik, kan fartyget kopplas till Israel.

Huthirörelsens aktioner har ökat kraftigt sedan man lyckades kapa handelsfartyget Galaxy Leader den 19 november. Sedan dess har flera av de största rederierna beslutat att frysa trafiken genom Röda havet och omdirigera rutterna.

Annons

Annons

Till toppen av sidan