Annons

Annons

Annons

Läget på börsen

Efter börsrallyt – experter tvistar om framtiden

Från botten till toppen, så kan börsåret 2023 sammanfattas. Och osäkerheten inför 2024 är stor.

Det finns faktorer som talar för en fortsatt uppgång – men även för en rekyl nedåt.

Åt vilket håll pekar börsgraferna under 2024?
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Shuji Kajiyama

Annons

Den som valde att investera på Stockholmsbörsen i slutet av oktober prickade helt rätt. Då var OMXS-index ner på årslägsta, spola bandet fram till strax före jul och uppgången skrivs till omkring 18 procent. Detta gör att uppgången för helåret nu ligger nära 15 procent – en betydligt starkare utveckling än många hade förutspått.

– Det här året har känts som ett riktigt skitår men då har ändå börsen levererat i den här miljön, sammanfattar Sebastian Hallenius, allokeringschef på Länsförsäkringar fonder.

Förklaringen till uppgången skrivs till den fundamentala förändringen där centralbanker och då den av störst betydelse för världsekonomin – amerikanska Federal Reserve – har signalerat att räntehöjningarnas tid är förbi. Nu förutspås i stället räntesänkningar från och med halvårsskiftet.

Annons

Utrymme för mer?

Men har det hela gått för snabbt och framförallt, finns det ändå utrymme för ytterligare uppgångar under 2024? Det är huvudfrågorna när det snart är dags för ett nytt börsår.

Annons

– Nu prisar man in att Riksbanken ska göra flera sänkningar på en relativt kort tid och förväntningarna är kanske lite väl aggressiva när det gäller räntesänkningar. Jag tror ändå på en relativt god avkastning, cirka tio procent. Det är huvudscenariot, säger Sebastian Hallenius om utvecklingen 2024 gällande Stockholmsbörsen.

Handelsbankens chefsstrateg Mattias Sundling tror samtidigt att marknadsaktörer är lite väl optimistiska när man tror på en utveckling där ekonomin stannar men på en nivå där det inte utmynnar i någon större nedgång.

– Nu ser marknaden ett bästa möjliga fall där du får en räntenedgång men utan en rejäl lågkonjunktur – en perfekt mjuklandning. Det kan mycket väl hända men är inte det mest sannolika. Senast vi hade en sådan mjuklandning var på mitten av 90-talet, säger han.

Risk för rejäl lågkonjunktur

Mattias Sundling påpekar att medan marknadskonsensus är en vinstuppgång på tio procent för bolagen har i stället Handelsbanken en prognos på en nedgång på tio procent.

– Vi är försiktiga för det finns en större risk för en rejäl lågkonjunktur och bolagsvärderingarna är inte speciellt attraktiva utan vinsterna ska ned. Nu rör sig inte börsen per kalenderår men vi tror att den kommer att stänga på minus och det finn stor risk för en korrigering.

Till skillnad från Mattias Sundling bedömer Mattias Isakson, chefsstrateg hos Swedbank, sannolikheten stor för just en mjuklandning och lutar sig mot omvärldsläget när det gäller ekonomin men med en brasklapp för att för många räntesänkningar inte heller bara är till godo.

Annons

Annons

– Normalt sett beror ju räntesänkningar på att man vill stimulera en ekonomi som inte mår bra. Blir det så många räntesänkningar som en del spekulerar i så innebär det sannolikt att ekonomin verkligen inte mår bra och då mår företagen heller inte bra och då ska inte kurserna upp, säger han.

– Jag tror dock att vi avslutar året bra även om det kan innebära en svaghet för aktiemarknaden under första halvåret.

Fakta

Fakta: Bäst och sämst

De stora bolag på Stockholmsbörsen som gått bäst det senaste året är Alleima, plus 103 procent, Hemnet Group, plus 83 procent, Bufab, plus 75 procent, Lindab, plus 63 procent och H&M,plus 57 procent.

De som gått sämst är Viaplay, minus 97 procent, Hexatronic, minus 81 procent, Cint, minus 73 procent, SBB, minus 70 procent och Orrön, minus 61 procent.

Annons

Annons

Till toppen av sidan