Stenhård konkurrens ska lösa solsystemets gåtor

Nedräkningen har börjat: Forskare från hela världen konkurrerar nu om att bli utvalda av Nasa för att planera ett enastående projekt och konstruera en farkost som ska resa ut i solsystemet och besvara några av dess största gåtor.

Planeter på löparbana
© Claus Lunau

Den lilla lysande pricken växer och framträder allt tydligare mot bakgrund av stjärnorna på den kolsvarta himlen. Efter mer än nio års färd närmar sig rymdsonden New Horizons äntligen sitt mål: Pluto. Med en hastighet på nästan 50 000 km/h passerar sonden dvärgplaneten och samlar in en mängd data om Plutos massa, storlek, temperatur och atmosfär – samt fantastiska närbilder av dvärgplaneten och dess måne Charon.

New Horizons nådde Pluto sommaren 2015 som det första uppdraget inom ramen för Nasas rymdprogram New Frontiers.

Syftet med New Frontiers är att utforska vårt eget solsystem, och hittills har fyra forskarlag valts ut och tilldelats finansiering för att genomföra sina projekt. År 2023 presenterade Nasa den preliminära listan över destinationer för ett femte projekt.

Nasa har bjudit in vetenskapare från hela världen att skicka in sina förslag till projekt. Vinnaren ska enligt planerna tillkännages 2026.

Den utvalda gruppen får nästan en miljard dollar för att föra ut projektet från ritbordet till verkligheten.

Expeditioner har skrivit historia

New Frontiers skapades av Nasas forskare Edward Weiler och Colleen Hartman, som ville se ett nytt finansieringsprogram för uppdrag i solsystemet. Den amerikanska kongressen anslog pengar 2002 och programmet lanserades året därpå.

Syftet med programmet är att stödja medelstora projekt i solsystemet som är ekonomiskt genomförbara och har en hög vetenskaplig avkastning.

I praktiken innebär detta att projekten är dyrare än de som utförs av det "lilla" Discovery-programmet, som vanligtvis kostar upp till 700 miljoner dollar. Men samtidigt är de billigare än de så kallade flaggskeppsprojekten, som kan kosta över två miljarder dollar – de mest kända av dessa är rymdteleskopen Hubble och James Webb.

900 miljoner dollar är den ekonomiska ramen för ett New Frontiers-projekt.

Den senaste finansiella ramen som Nasa har meddelat för New Frontiers-projekten är att de får kosta upp till 900 miljoner dollar – plus kostnaden för själva uppskjutningen, som vanligtvis hamnar mellan 100 och 200 miljoner dollar.

När New Frontiers-programmet sjösattes var uppdraget New Horizons till Pluto först ut.

Sedan tillkom ytterligare tre. År 2011 vann rymdsonden Juno New Frontiers andra omgång och skickades i väg mot Jupiter. År 2016 lämnade farkosten OSIRIS-REx jorden för att färdas till asteroiden Bennu som New Frontiers tredje projekt – och återvände 2023 med ett prov.

Slutligen är uppdraget Dragonfly till Saturnusmånen Titan på väg att förberedas för planerad uppskjutning 2027.

Vinnarprojekten har gett oss unika kunskaper

De utvalda uppdragen inom Nasas New Frontiers-program har gett forskarna ovärderlig ny kunskap om vårt solsystem – från närbelägna asteroider till de mest avlägsna planeterna.

NASA/Shutterstock

1. New Horizons flög nära förbi Pluto

År 2006 lämnade sonden New Horizons jorden och nådde Pluto 2015. Uppdragets mål var bland annat att kartlägga dvärgplanetens yta, mäta temperaturen och studera atmosfären på både Pluto och dess största måne Charon.

NASA/Shutterstock

2. Juno har visat nya sidor av Jupiter

Rymdsonden Juno sköts upp 2011 och nådde Jupiter 2016. Det blev den första sonden någonsin som flög över gasjättens poler. Det har gett nya kunskaper om planetens vädersystem och magnetfält.

NASA/Shutterstock

3. OSIRIS-REx tog prover från asteroid

År 2016 skickade Nasa upp sonden OSIRIS-REx mot asteroiden Bennu. År 2020 samlade den in ett prov från ytan. Provet landade på jorden i september 2023 och kort därefter meddelade forskarna att materialet innehöll vatten.

NASA/Shutterstock

4. Dragonfly ska utforska Saturnusmåne

Sonden Dragonfly ska skjutas upp år 2027 och nå Saturnusmånen Titan år 2034. Där ska den frisätta en drönare som ska flyga runt i den täta atmosfären och ta prover. Syftet är bland annat att undersöka möjligheten till liv.

NASA/Shutterstock

Med Dragonfly inräknat kommer New Frontiers-programmet att ha skickat expeditioner till fyra mycket olika objekt i solsystemet: en dvärgplanet, en gasjätte, en asteroid och en stor måne. Frågan är nu: Vad blir nästa destination för New Frontiers?

Kapplöpningen har börjat

Nasa har offentliggjort sex möjliga New Frontiers-destinationer som forskargrupper kan presentera projektförslag till.

Två av destinationerna är på vår egen måne. Målet är antingen att kartlägga månens inre eller att undersöka en jättekrater vid sydpolen.

Den tredje destinationen är en ännu ospecificerad komet, från vilken en farkost ska att föra tillbaka prover till jorden.

De tre sista destinationerna ligger i det yttre solsystemet. Den första är Jupiters måne Io, där en sond potentiellt ska kartlägga planetens vulkaniska aktivitet. Den andra är Saturnus och en studie av gasplanetens atmosfär. Och den tredje destinationen är Saturnus måne Enceladus. Under den frusna ytan döljer månen ett flytande hav där vissa forskare tror att vi kan hitta tecken på liv.

Forskare i hela världen håller på att utveckla sina projekt, och några av dem har redan kommit en bra bit på väg, bland annat med ett uppdrag till ismånen Enceladus.

Ismåne kan ha tecken på liv

Om man ska välja en favorit bland de destinationer Nasa har presenterat, så pekar pilen mot Enceladus. Forskare från hela världen fortsätter att få hämta nya resultat från de data som har samlats in av rymdsonden Cassini, medan den kretsade runt Saturnus från 2004 till 2017.

Cassini gjorde bland annat mätningar av de gejsrar som sprutar ut i rymden från Enceladus, och baserat på mätningarna hittar forskarna kontinuerligt nya tecken på vilka olika ämnen som finns i gejsrarnas iskorn – och därmed havet under den istäckta ytan.

Cassinisonden bredvid planet

Cassinisonden har levererat de hittills bästa data från Saturnus och dess månar – bland annat ismånen Enceladus.

© David Robinson

I dag har de grundämnen och organiska molekyler som krävs för liv observerats i iskornen. Endast fosfor saknades – tills en internationell forskargrupp 2023 presenterade bevis för att även det ämnet finns på Enceladus.

Så förutom flytande vatten finns alla de grundläggande byggstenarna för liv på Saturnusmånen.

Ismåne presenterar fyra olösta gåtor

Saturnus måne Enceladus sticker ut bland de sex destinationer som Nasa har valt ut till nästa New Frontiers-projekt. Den istäckta planeten erbjuder framför allt fyra mysterier – och bland dem finns möjligheten till liv.

Ismåne erbjuder fyra olösta gåtor

1. Hur djupt är havet under isen?

Astronomerna är överens om att det finns ett hav av flytande vatten under isen, men de vet inte hur djupt det är. Vissa gissningar säger tio kilometer, andra så mycket som 30 kilometer. Jordens oceaner är i genomsnitt bara 3,7 kilometer djupa.

1

2. Hur håller sig vattnet flytande?

Gravitationskrafterna från Saturnus skapar friktionsvärme som hjälper till att hålla vattnet flytande under isen, men mätningar tyder på att det också kan finnas andra värmekällor, som exempelvis radioaktivt sönderfall eller kemiska reaktioner i kärnan.

2

3. Finns det varma källor på havsbottnen?

En del forskare tror att väte (H2) i Enceladus hav kommer från varma källor på havsbottnen. Om källorna finns kan de innehålla mikrober som genererar energi genom att kombinera vätet med koldioxid (CO2) i havsvattnet.

3

4. Finns det tecken på liv i gejsrarna?

Iskornen i gejsrarna som sprutar ut från Enceladus visar tecken på att havet under isen innehåller alla de grundämnen som krävs för liv. En framtida rymdsond kan fånga upp iskornen och undersöka dem närmare för att söka efter tecken på liv.

4
© NASA

Av de sex destinationer som Nasa hittills har valt ut för det femte New Frontiers-projektet är Enceladus den enda som har förutsättningarna för liv. Detta kan vara en extra fördel, eftersom programmet New Frontiers inte bara handlar om att få samla in nya vetenskapliga kunskaper, utan också om att sprida den till allmänheten och inspirera unga människor att utbilda sig inom vetenskap och teknik. I det sammanhanget är sökandet efter liv ett fascinerande ämne som det är lätt att skapa intresse för.

Om New Frontiers femte uppdrag inte går till Enceladus är ett uppdrag till en komet ett intressant alternativ. År 2019 föreslog forskare ett kometuppdrag kallat CAESAR, och det hamnade på andra plats i tävlingen om att utses till New Frontiers fjärde uppdrag 4. Det visar att kometer också står högt på Nasas önskelista.

Esas rymdsond Rosetta

2014 landade Esas rymdsond Rosetta modulen Philae på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko. Målet var bland annat att undersöka om kometen innehåller komplexa biologiska molekyler. Ett nytt kometuppdrag inom ramen för New Frontiers-programmet kommer att ha samma mål.

© ESA

Men vilken som helst av de övriga fyra destinationerna kan också bli vinnaren. Om de klarar sig igenom ett flertal hinder, vill säga.

Nu börjar elimineringsloppet

Det första hindret i urvalet av nästa New Frontiers-projekt är att uppfylla Nasas över 100 krav på ett potentiellt uppdrag. Om kraven uppfylls granskas varje förslag av paneler med olika expertisområden, exempelvis astronomer med expertis om månen, Enceladus eller de andra destinationerna, tekniska rymdexperter och ekonomer.

De få förslag som klarar sig igenom denna process utvärderas slutligen av två kommittéer som består av ämbetsmän från Nasa och amerikanska myndigheter. Den ena kommittén delar in förslagen i fyra kategorier utifrån på hur väl de matchar New Frontiers målsättning och hur sannolikt det är att de kommer att lyckas. Den andra kommittén utser den slutliga vinnaren bland de projekt som har kvalificerat sig till den första kategorin.

Medan allt detta pågår fortsätter de tidigare New Frontiers-vinnarna sin utforskning av solsystemet. OSIRIS-REx är på väg mot en ny asteroid och Juno befinner sig fortfarande i omloppsbana runt Jupiter.

Ett projekt måste uppfylla mer än 100 specifika krav från Nasa för att väljas ut till nästa New Frontiers-uppdrag.

Ännu längre ut i solsystemet är New Horizons-sonden bokstavligt talat i färd med att utforska nya gränser. Den befinner sig nu i de yttre delarna av Kuiperbältet, som är en samling dvärgplaneter, asteroider och kometer som bildar en ring i solsystemet på andra sidan av Neptunus omloppsbana. Där söker Nasas astronomer efter spännande objekt som ligger längs sondens väg så att vi kan lära oss ännu mer av uppdraget.

Först när möjligheterna i Kuiperbältet är uttömda kommer New Horizons att vända om och rikta kameran tillbaka mot startpunkten. Förhoppningen är att få en bild av jorden precis innan kameran förstörs av solens motljus och den blinda sonden fortsätter bortom gränsen för vårt solsystem – ut i den så kallade interstellära rymden.

Om allt går enligt Nasas planer kommer New Frontiers femte projekt också att bli ett uppdrag som fortsätter att skicka ovärderliga vetenskapliga data tillbaka till jorden i många år efter sin uppskjutning – kunskaper som sannolikt kommer att överraska även de mest erfarna forskarna.