Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stureplan

Sågning av kändiskockens nysatsning: ”Hafsigt och dyrt”

Taverna Brillo sågas efter nyöppningen. 

Den trendiga restaurangen tog in kändiskocken Danyel Couet, men är ”hafsigt och dyrt”, enligt Di Weekend Krogs matkritiker.

”Om återupplivade Taverna Brillo ska överleva krävs mer än konstgjord andning”, skriver recensenten. 

Danyel Couet och Tina Nordström i ”Sveriges yngsta mästerkock”.
Foto: JAKOB DAHLSTROM / TV4
Taverna Brillo har öppnat igen.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Stureplansrestaurangen Taverna Brillo i centrala Stockholm har varit ett tillhåll för Stockholms kändisar. Men efter pandemin och månader av dålig lönsamhet hade krogen skulder på 14,3 miljoner kronor till Skatteverket, vilket Expressen tidigare rapporterat om. 

I somras ansökte ägarna om företagsrekonstruktion. Den trendiga restaurangen riskerade konkurs, men med hjälp av en räddningsplan skulle ägarna vända lönsamheten. 

Nu har punkterna i planen genomförts. Man har bland annat minskat ytan, ändrat öppettider och tagit in kändiskocken Danyel Couet i sällskap med Sebastian Thuresson. Danyel Couet har varit med i flera matlagningsprogram, bland annat som tävlande i ”Kockarnas kamp” och som programledare och jury i ”Sveriges yngsta mästerkock”. 

Taverna Brillo har åter öppnat upp för Östermalmsgästerna, men inte med särskilt gott betyg. När Dagens industris matkritiker från Di Weekend Krog besöker restaurangen möts de av ”en parad av besvikelser” – betyget blir ”hafsigt och dyrt”. 

”Restaurangen är långt från fullbelagd, även om det kryllar av mediemän i medelåldern i stora sällskap som gärna gapar efter hovmästaren Anders Timell”. 

Maten får 9 av 15 i betyg, men miljön och servicen sågas. Miljö: 5 poäng. Service: 3 poäng. 

”För nära 3.000 kronor finns det gott om ställen i kvarteret som håller betydligt högre kvalitet. Om återupplivade Taverna Brillo ska överleva krävs mer än konstgjord andning”, skriver Di Weekend Krog.

Danyel Couet och Sebastian Thuresson

Taverna Brillo slog upp sina dörrar 2011 och har sedan dess blivit en kändistät krog. Radioprofilen Anders Timell är hovmästare.


Hösten 2023 anslöt sig Danyel Couet och Sebastian Thuresson till Taverna Brillo. Sedan dess har Taverna Brillo fått en ny meny med fokus på Medelhavet, fått nya öppettider och en förminskad yta. 


Kockarna Danyel Couet och Sebastian Thuresson driver den franskinspirerade restaurangen Allegrine i centrala Stockholm sedan fem år tillbaka. 


Bägge kockar har tävlat i Årets kock och Couet har även varit med i flera matlagningsprogram på tv. Däribland ”Kockarnas kamp” och ”Sveriges yngsta mästerkock”. Han var även en av deltagarna i ”The Island Sverige” förra året.  

Förändringarna på Taverna Brillo

Några av de förändringar som möter skribenten när denne kliver in på den kändistäta krogen är doften. Baren som tidigare prytts av blommor har nu dekorerats med salami, prosciutto och serrano i en så kallad ”salumeria”, skriver tidningen. 

Den passage som tidigare lett till baren har murats igen och på väggarna hänger tavlor med ”till salu”-skyltar.

Menyn har bytt skepnad och går nu i Medelhavstema och man har även höjt åldersgränsen till 23 år på kvällstid.

Expressen har sökt Danyel Couet. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.