Evighetskemikalier misstänks främja spridning av cancer

Studien bevisar inte slutgiltigt att läkemedlen definitivt spred cancern. Men de sägs ha flera gemensamma drag med metastaser.

De osynliga partiklarna kan eventuellt ständigt sväva runt i våra kroppar. De är otroligt effektiva när det gäller att motstå värme, olja, fläckar, fett och vatten, och används därför i en oändlig mängd olika produkter.

© Crystallight/Shutterstock

Cirka 80 procent av fallen av tjocktarmscancer tros vara relaterade till miljöexponering av ett eller annat slag.

Därför är det oroande nyheter att vissa allestädes närvarande partiklar tydligen kan stärka spridningen av cancer i kroppen.

Detta är slutsatsen i en studie som genomförts av några av världens ledande cancerforskare från det framstående Yale University.

Spridning visade sig på sju dagar

I en serie experiment med konstgjorda cancerceller har forskare undersökt cellernas förmåga att föröka sig när de utsätts för de så kallade PFAS-kemikalierna.

PFAS är konstgjorda kemikalier baserade på kol-fluorbindningar. De kallas även evighetskemikalier eftersom deras bindningar är mycket starka och motståndskraftiga mot nedbrytning.

Detta gör PFAS populära att använda i ett stort antal vardagsprodukter som exempelvis kläder, skor, livsmedelsförpackningar och personliga hygienprodukter.

Tyvärr gör det också att de kan överleva i miljön i åratal i stadigt ökande koncentrationer.

Efter sju dagars exponering för PFAS-partiklar observerade Yale-forskarna hur cellerna spred sig och trängde igenom friska membran snabbare än typiska cancermetastaser.

Plasterna hamnar i våra organ

Du kan inte undvika mikro- och nanoplast. Den finns både i din mat och i den luft du andas in – och de små plastpartiklarna hamnar djupt inuti din kropp.

Vi proppar oss fulla med plast
© Claus Lunau

1. Vi proppar oss fulla med plast

Forskning visar att du äter och andas in cirka 50 000 plastpartiklar om året. De finns överallt omkring dig och kommer från en mängd olika källor: mattor, kläder, tandborsten, livsmedelsförpackningarna med mycket mera.

Partiklarna tränger in i kroppen
© Claus Lunau

2. Partiklarna tränger in i kroppen

Partiklar som andas in hamnar i svalget och i lungorna, medan de som finns i maten huvudsakligen hamnar i magsäcken och i tarmarna. De största partiklarna kommer ut igen via avföringen, men de minsta kan stanna kvar i kroppen.

Plasten hamnar i vitala organ
© Claus Lunau

3. Plasten hamnar i vitala organ

Forskare har hittat plast i lungorna, levern, mjälten, njurarna och till och med i foster. Konsekvenserna är ännu okända, men i mycket av plasten finns hormonstörande eller cancerframkallande ämnen som ansamlas i kroppen.

I ett annat experiment odlade forskarna en serie cancerceller som ett platt, tvådimensionellt lager, sedan ritade de en repa i mitten och skilde hälften av cellerna från den andra hälften.

När de tillsatte PFAS växte cellinjerna och migrerade tillbaka till varandra.

Detta skulle kunna innebära att cancer med sådana mutationer kan vara extra benägna att spridas efter att ha exponerats för dessa kemiska ämnen.

"Det bevisar inte att det är metastaser, men de har ökad motilitet, vilket är ett drag hos metastaser", förklarar Caroline Johnson, som är lektor i epidemiologi viud Yale University och studiens huvudförfattare.

Perfluoroktansyra (PFOA), en vanlig PFAS-kemikalie, har redan klassificerats vara cancerframkallande för människor av International Agency for Research on Cancer.

I november 2023 klassificerade samma organ perfluoroktansulfonsyra (PFOS), en annan vanlig PFAS-kemikalie, som "eventuellt är cancerframkallande för människor".