Norsk tanker utsatt för attack i Röda havet

TT

Publicerad 2023-12-24

Amerikanska flottan befinner sig i Röda havet för att skydda civila sjöfartsleder. Arkivbild.

En norsk oljetanker utsattes för ett drönarangrepp i Röda havet på lördagskvällen, uppger USA:s militär.

En attackdrönare som angrep ett tankfartyg utanför Indiens kust tidigare på morgonen avfyrades från Iran, hävdar Pentagon.

På lördagskvällen, vid 20-tiden lokal tid, larmade en norsk oljetanker och en indisk-flaggad tanker att de var under attack i södra Röda havet, uppger USA:s militära centralkommando, Centcom.

Norska M/V Blaamanen klarade sig utan skador, då en attackdrönare avfyrad av Huthi-rebeller i Jemen var nära att träffa i fartyget, skriver Centcom på X.

Det andra, indiskflaggade fartyget träffades, men ingen ska ha skadats.

Ytterligare fyra attackdrönare avfyrade från Huthi-kontrollerade områden i Jemen har skjutits ned av amerikanska stridsfartyg. Två ballistiska robotar uppges också ha avfyrats utan att ha skadat några fartyg, enligt USA:s militär.

Attackdrönare från Iran

Tidigare, på lördagsmorgonen angreps även ett japanskägt tankfartyg 370 kilometer utanför Indiens kust. Ingen person skadades, men en brand utbröt ombord.

Pentagon uppger att attackdrönaren som träffade tankern avfyrades från Iran, rapporterar AFP.

Varken Iran eller någon Iranstödd grupp har tagit på sig ansvar för angreppet.

Den senaste tiden har den islamistiska Huthi-rörelsen i Jemen, som kontrollerar landets huvudstad Sanaa, utfört flera angrepp mot fartyg som passerar sundet som förbinder Adenbukten och Röda havet.

Rörelsen hotar med att anfalla alla fartyg som kan tänkas gynna Israel, som en hämnd för Gazakriget.

Iran förnekar

USA anklagade nyligen Iran för att vara ”djupt inblandat” i planeringen av Huthirörelsens attacker. Men på lördagen avfärdade Iran de amerikanska anklagelserna och hävdar att gruppen agerar på egen hand.

Huthirörelsens aktioner har ökat kraftigt sedan man lyckades kapa handelsfartyget Galaxy Leader den 19 november. Sedan dess har flera av de största rederierna beslutat att frysa trafiken genom Röda havet och omdirigera rutterna.

Lördagskvällens attack mot de två fartygen var den14:e och den 15:e i ordningen sedan den 17 oktober, enligt Centcom.