Annons

Annons

Annons

Sverige

Risk för halka hela julhelgen

Ishalka, tungt snöfall och hårda vindar.

Julafton bjöd stora delar av landet på en vit, men också besvärlig, väderlek. Mer snö väntas på juldagen och risken för halka består.

Hela julhelgen ser ut att ge besvärligt väglag och SMHI har flera varningar för ishalka och snöfall ute. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Väglaget var under julafton vanskligt på många håll, med bland annat en masskrock på E45 mellan Göteborg och Lilla Edet. Tre personer fördes till sjukhus.

Flera olyckor inträffade på andra platser i landet men inga rapporter finns om allvarliga skador.

I södra Sverige låg det allt mildare vädret bakom halkan, kombinerat med regn i takt med stigande temperaturer. SMHI varnade för ishalka i så gott som hela Götaland.

Annons

Annons

– I de södra delarna blir det besvärligt julväder, konstaterade Emma Härenstam, meteorolog på SMHI, tidigare under julafton.

Snö i norr

En bit uppåt i landet var temperaturen betydligt lägre och ett snöområde letade sig in västerifrån över stora delar av Svealand under eftermiddagen. Under julaftonskvällen nådde det kraftiga snöfallet Stockholmstrakten.

– Det blir ju besvärligt med snömodd, och där ska man också tänka på att det inte bara är väglaget som är problematiskt, utan också sikten som blir nedsatt, säger Emma Härenstam.

Från Svealand och norrut höll sig temperaturerna väsentligen på minussidan under hela julafton. I Norrland rörde sig termometern mellan 5 och 15 minusgrader, lokalt något kallare.

Blåsig juldag

I de södra delarna av landet kan det regna även på juldagen. Även risken för halka kvarstår. I Svealand och södra Norrland bjuds det i stället på nya snöfall.

Längs kusterna ser det även ut att bli blåsigt.

– Vi skulle kunna nå upp i stormstyrka längs västkusten, säger Emma Härenstam, som uppmanar folk att fortsatt hålla koll på SMHI:s uppdateringar.

– Risken för underkylt regn kommer att ligga kvar, så det kan vara bra att hålla koll på varningsläget.

Annons

Annons

Till toppen av sidan