Annons

Annons

Annons

krönikaVärlden

Andreas Ekström
Vem gjorde Apple och Google till presidenter, chefredaktörer och världspoliser?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Tänk dig att du ska handla mat. Tänk dig sedan att det i hela Sverige bara finns två butiker. Coop eller Ica. Det som inte finns hos Coop eller Ica är så gott som omöjligt att få tag på. Om någon inköpsansvarig hos Coop eller Ica bestämmer sig för att någon leverantör är dålig, dyr eller politiskt misshaglig eller bara otrevlig att prata med, så blir det inget.

Tror ni att svenskar, vana att få välja, skulle stå ut?

Självklart inte. Ändå är ovanstående en ganska exakt beskrivning av hur marknaden för appar i våra telefoner ser ut.

Antingen har du en Iphone och får nöja dig med det som finns i App Store.

Eller så har du en Android-baserad lur och får nöja dig med det som finns hos Google Play.

Annons

Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Annons

Det här måste vi göra något åt. Den samlade makten hos Apple och Google är orimlig.

Det vi ser är baksidan av ”appifieringen” av internet. Det var lite svårare att begränsa yttrandefrihet och marknadsfrihet online när vi enbart använde webbläsare som Safari och Chrome och Edge och gamla Internet Explorer för att ta till oss digital information. Men nu vill varenda krämare att vi prompt ska ladda ner en app, även för transaktioner vi gör sällan. (Jag köpte nyligen en konsertbiljett via Stockholm Live; de vinner tävlingen för besvärlig kundupplevelse och orwellskt nyspråk om sin service.)

Appifieringen leder till att app-butikerna är grindvakter till internet. Det är Apple och Google som bestämmer vad som är okej, vad man får ta betalt för, hur man får ta betalt och vilken sorts folk man får göra affärer med. 

Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Helena Landstedt/TT, Helena Landstedt/

Ursäkta, men vem gjorde Apple och Google till presidenter, chefredaktörer och världspoliser?

I veckan kom besked om en juridisk uppgörelse i USA som jag hoppas mycket på. Google får böta drygt sju miljarder svenska kronor för att ha missbrukat sin ställning på app-marknaden, till exempel genom att tvinga användarna att göra alla sina betalningar genom Googles eget betalsystem. Ett annat rättsfall ger spelutvecklaren Epic Games, som ligger bakom jättesuccén Fortnite, rätt mot Google som har satt upp olagliga spärrar för alternativa betalningssätt.

Annons

Marknaden räcker inte som styrande kraft för ett anständigt internet. Det vet vi ju. Vi behöver lagar och regler – online likväl som i den fysiska världen. Vi har parlament. Låt oss inte tveka att använda dem.

***

Årets julklapp: Techsupport är alltid uppskattat. Om du har kompetensen: hjälp någon att uppgradera ett nätverk eller montera en slavsändare eller fixa en backup-lösning i dag! Du vill ändå inte se Kalle Anka, du kan passa på vid tretiden.

Annons

Annons

Till toppen av sidan