Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyresgästföreningen

Det kan gå snabbt för ett barn att bli hemlöst

Det krävs krafttag för att stoppa vräkningarna av barn.

Utanförskapet och utsattheten fortsätter ofta upp i vuxen ålder, skriver Marie Linder och Jonas Wihlstrand. 

Är det rimligt att strejken mot Tesla växer när det bara rör drygt hundra mekaniker? German Bender från Arena Idé tycker att det är en viktig principfråga. Benjamin Dousa, tillträdande vd för Företagarna, tycker att strejken är oproportionerlig.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Barn som flyttar runt under sin uppväxt får sämre förutsättningar att få en god utbildning, vänner och en meningsfull fritid, skriver debattörerna.
Foto: Science Photo Library / TT NYHETSBYRÅN
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.
Foto: Gabriel Liljevall
Jonas Wihlstrand, generalsekreterare Sveriges stadsmissioner.
Foto: Pressbild

DEBATT. Senaste årens levnadskostnadskris har slagit hårt mot många. I våra respektive organisationer – Hyresgästföreningen och Stadsmissionen – möter vi ofta familjer när de har det som allra kämpigast. 

På Stadsmissionen möter vi allt fler – barnfamiljer i ekonomisk utsatthet, familjer som kommer till Stadsmissionen för att de behöver hjälp med det mest grundläggande, mat och kläder till barnen. Vi på Hyresgästföreningen möter alltfler hyresgäster som inte klarar av att betala hyran, hela familjer som riskerar vräkning och i värsta fall permanent hemlöshet.    

Statistiken från Kronofogden talar sitt tydliga språk. Senaste siffrorna från Kronofogden visar att det totala antalet vräkningar ökar och att hela 345 barn berördes av vräkning under det första halvåret 2023. Det är en ökning med 28 procent jämfört med samma tid föregående år.  

Alla som någon gång skilt sig, blivit arbetslös, drabbats av sviktande hälsa, anhörig som blivit sjuk, vet att det går skrämmande snabbt att hamna i en brant ekonomisk utförsbacke.

Sedan 1 januari är 2020 är barnkonventionen en del av svensk lag. Men det har inte lämnat nämnvärda avtryck i de domslut som rör vräkningar av barnfamiljer. Hyresgästföreningen har närgranskat ett drygt trettiotal vräkningsfall där barn är inblandade sedan Barnkonventionen blev svensk lag. 

När vi granskat dessa rättsfall och domslut framträder ett dystert mönster: barnkonventionen har i mycket liten utsträckning färgat av sig på nämndernas och domstolarnas beslut. Nämnder och domstolar dömer närmast systematiskt till hyresvärdens fördel. 

Barnkonventionen har i något enskilt fall påverkat bedömningen och möjliggjort längre uppsägningstid och i något fall varit avgörande för att väga över så att hyresgästen med familj har kunnat bo kvar.  

Exempel från verkligheten

Så här kan ett nedslag i verkligheten se ut: En familj hotas av vräkning på grund av fyra obetalda hyror och har förverkat sitt hyresavtal enligt hyresnämnden. I nästa rättsliga instans hovrätten, framförde hyresgästen att hyresskulden berodde på en svår period med sjukdom, skilsmässa och löneutmätning. 

Hyresgästen hade dock tagit tag i sin livssituation och ekonomi, betalat en av hyrorna, beviljats ekonomiskt bistånd från socialtjänsten och hade ett nytt arbete på gång. 

Hyresgästen var ensamstående med tre barn och hade svårt att hitta en annan bostad på kort tid. Hovrätten bedömde dock – även med beaktande av vad hyresgästen anfört om svårigheter att hitta en annan bostad till sig själv och sina tre barn – att vräkning stod i rimlig proportion till de obetalda hyrorna och att det inte fanns något utrymme att beakta personliga hänsyn, inte heller barnens situation. 

Inte ovanligt fall

Med hänsyn till att hyresskulden fortsatt att öka avslog hovrätten också yrkande om uppskov och hyresgästen och de tre barnen uppmanas att omedelbart lämna bostaden.  

Det kan omöjligen vara till barnets bästa att bli bostadslös, och borgar inte heller för en trygg uppväxtmiljö såsom Barnkonvenktionen stipulerar.

Det här är inte ett ovanligt fall. De allra flesta fall som rör vräkning där barn är involverade slutar så här. Bakom siffrorna i statistiken finns personliga tragedier och liv som slås sönder. Konsekvenserna av att ett barn vräks är stora. Den som en gång blivit vräkt har mycket svårt att återigen få ett stadigvarande boende, ett hem. 

Barn som flyttar runt under sin uppväxt får sämre förutsättningar att få en god utbildning, vänner och en meningsfull fritid. Utanförskapet och utsattheten fortsätter ofta upp i vuxen ålder med svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden och blir i värsta fall permanent.  

Kan ta några månader

 Det krävs krafttag för att stoppa vräkningarna av barn.  

Vi vill se en nollvision av barnvräkningar. Varenda unge som vräks från sitt hem är ett barn för mycket och ett stort misslyckande för vårt samhälle.  

 Domstolar måste följa Barnkonventionen och ta större hänsyn till barnens behov vid vräkningsärenden.  

Alla som någon gång skilt sig, blivit arbetslös, drabbats av sviktande hälsa, anhörig som blivit sjuk, vet att det går skrämmande snabbt att hamna i en brant ekonomisk utförsbacke. Resan till att ett barn vräks kan gå obehagligt fort. 

En försenad räkning blir en betalningspåminnelse som snabbt blir ett inkassokrav, löneutmätning och i värsta fall vräkning. Saknar du skyddsnät i form av vänner och anhöriga som kan sluta upp i krisen, kan dagen då du och dina barn står utan tak över huvudet ligga några futtiga månader bort. 

Och med det risk för permanent hemlöshet, äventyrad skolgång och yttersta konsekvens ett livslångt utanförskap. För många barn har redan drabbats av detta. Låt inte fler barn bli vräkta.  


Av Marie Linder

förbundsordförande Hyresgästföreningen

Jonas Wihlstrand

generalsekreterare Sveriges stadsmissioner