Annons

Annons

Annons

Sverige

Mystiska skaparen av bitcoin kan avslöjas

En skattkista, en hemlig identitet och en... pokémontränare?

2024 kan vara året då mysteriet med vem som egentligen har skapat bitcoin får sin lösning. I potten ligger hundratals miljarder kronor.

En staty som ska symbolisera bitcoins grundare Satoshi Nakamoto till vänster och en person i Guy Fawkes-mask till höger. Arkivbild från ett evenemang i Budapest.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Bela Szandelszky

Annons

Bitcoin är den digitala valutan som tog den finansiella världen med storm under slutet av 2010- och början av 2020-talet. Frågorna, åsikterna och spekulationen kring bitcoin har varit många. Dess värde och påverkan på existerande finansiella system har ifrågasatts. Trots det: i skrivande stund är en bitcoin värd drygt 440 000 kronor.

Men vem skapade valutan?

Officiellt finns bara ett namn: Satoshi Nakamoto. Men ingen nu levande person har med säkerhet kunnat knytas till namnet. Och därmed inte heller kunnat knytas till den digitala skattkista som är värd motsvarande drygt 440 miljarder svenska kronor – Satoshi Nakamotos egna bitcoin-börs.

I januari inleds dock en rättegång i Storbritannien där en australisk affärsman ska försöka bevisa att det är han som är bitcoins skapare.

Annons

Bluffmakare?

Craig Wright är den hittills enda person som högt och tydligt hävdat att han är Satoshi Nakamoto. Men kritiken mot 53-åringens påståenden har varit massiv. Wright har mötts av både påhopp och rättsliga tvister. Varför, menar kritikerna, "flyttar" Wright inte bara på några av de bitcoin som tillhör grundaren, vilket skulle bevisa att han är den han påstår?

Annons

Rättegången kommer, något förenklat, fokusera på om Wright faktiskt är mannen bakom bitcoin eller inte. Wright försvarar sig i första hand mot kryptovalutagruppen Copa, men i förlängningen mot alla kritiker.

Wright ska enligt egen utsago ha valt pseudonymen Satoshi Nakamoto av två skäl. Dels anspelar Nakamoto på en japansk filosof som kritiserade sin samtid, dels är Satoshi det japanska namnet på pokémontränaren Ash, vilket symboliserar "askan" som det nuvarande finansiella systemet måste förvandlas till.

Konsekvenser

Rättegången och dess utgång riskerar dock att bli en pyrrhusseger oavsett vinnare. Skulle Wright tillskrivas skapandet av bitcoin riskerar det att följas av en lång rad rättsliga processer där nu existerande finansiella stormakter gärna ser att kryptovalutan regleras hårdare.

Skulle å andra sidan Wright avfärdas som en bluffmakare riskerar spekulationen och trovärdigheten kring bitcoin att få värdet att sjunka. Något som redan har hänt upprepade gånger de senaste åren.

Inbitna förespråkare av bitcoin och andra kryptovalutor menar att hela poängen är att ingen enskild person eller företag eller stat ska ha makten över dem.

Kritiker menar att det är exakt den typen av brist, att inte kunna hålla någon ansvarig, som gör tekniken ohållbart instabil.

Annons

Craig Wright, eller Satoshi Nakamoto? Wright hävdar själv att han är skaparen av bitcoin. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Marta Lavandier

Annons

Fakta

Fakta: Bitcoin

Det finns tusentals kryptovalutor på marknaden men bitcoin är den största, sett till mängden investerade pengar.

Den digitala kryptovalutan bitcoin uppfanns 2009 av Satoshi Nakamoto, en pseudonym vars identitet aldrig har avslöjats.

I början av 2010-talet kostade en bitcoin bara några svenska kronor. Hittills har en bitcoin som mest kostat cirka 540 000 kronor, i april 2021.

Det första kända köpet med bitcoin ägde rum i maj 2010 då en privatperson erbjöd 10 000 bitcoin för hemleverans av två pizzor. En bitcoin var då värd två öre. I dagens värde hade pizzorna kostat nästan 4,5 miljarder kronor.

Bitcoin bygger på blockkedjeteknik, vilket gör den i stort sett omöjlig att förfalska. En viktig skillnad från vanliga valutor är att det inte finns någon centralbank som ligger bakom, utan ansvaret är utspritt över en stor mängd datorer över hela världen.

Det maximala antalet bitcoin som kan utvinnas är hårdkodat till 21 miljoner. Runt 18,7 miljoner har redan utvunnits. Antalet nya bitcoin som kan brytas årligen halveras vart fjärde år.

Satoshi Nakamoto tillskrivs omkring 1 miljon bitcoin.

Källor: SEB, Forbes

Annons

Annons

Till toppen av sidan