Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fattiga OS-stjärnorna tvingas till extraknäck

De extraknäcker som hissmontörer och möbelsäljare.

Nästan var femte svensk OS-idrottare lever under existensminimum.

– Det är inget rikt liv, säger brottaren Jonna Malmgren.

Jonna Malmgren.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

16 procent, nästan var femte svensk OS-idrottare, lever under existensminimum, visar en undersökning gjord av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Anton Dahlberg, OS-medaljör i segling, projektledde undersökningen.

– Jag var förvånad över hur det såg ut, att det är så många som har det så tufft. Men det är det som är så häftigt, det är ingen som klagar, alla är tacksamma att få göra det de brinner för. Det är väldigt mycket hjärta som driver det. Men det är klart, vi jobbar med väldigt små resurser och du är ganska utsatt. Smäller det åt fel håll är det inte många som har något skyddsnät.

– Att få ihop pusslet är en utmaning för många. Jag har en dröm om att alla toppidrottare i Sverige ska ha bättre förutsättningar, säger Anton Dahlberg som parallellt med sin egen satsning jobbar som projektledare hos SOK.

De knappa ekonomiska förutsättningarna gör att de flesta OS-idrottarna som inte heter Armand Duplantis eller Sarah Sjöström inte gör några stora pengar på sin idrott. Och många behöver ha ett jobb vid sidan.

Pausat utbildningen

Marcus Nyman, färsk VM-bronsmedaljör i judo, jobbar heltid som hissmontör.

Tufft att kombinera med en elitkarriär?

– Ja, så är det. Men jag krigar på för att få till det i alla fall.

Dubbla EM-guldmedaljören Jonna Malmgren, 22, är svensk brottnings stora framtidshopp. Hon har nu pausat utbildningen till sjuksköterska för att fokusera på brottningen.

Går det att leva på att vara brottare?

– Det är inget rikt liv. Men jag tror att jag har varit förberedd på att det inte är att bli rik som är viktigt för mig. Jag vill göra det här för att jag älskar brottning och vill uppfylla mina drömmar. Jag får göra det jag älskar. Så länge jag klarar mig varje månad är hur mycket pengar jag har mindre viktigt, säger Malmgren.

”Inget lyxliv”

Kanotduon Linnea Stensils och Moa Wikberg är ett av Sveriges medaljhopp i Paris.

– Det är inget lyxliv. Vi är väl ganska vana att kämpa och göra mycket jobb själv. Men vi har ju valt det själva och vi är väldigt engagerade i vår egen satsning. Vi gör det ju inte för pengarna, då skulle vi valt en annan sport, säger Moa Wikberg.

Inte heller en av Sveriges största OS-stjärnor, gångaren Perseus Karlström, lever i överflöd.

– Friidrotten överlag är ju en väldigt knepig sport att försörja sig på. Är man inte topp fem är det i princip inga pengar att prata om, i någon gren. Det är ju inte jättefett på så sätt.

Utnyttjar sociala medier


För idrottarna gäller det att hitta alternativa inkomstkällor. 19-åriga triatleten Tilda Månsson får ekonomiskt stöd hemifrån medan Marlena Jawaid (modern femkamp) läser International business and politics på universitet.

Boxaren Agnes Alexiusson jobbar extra som säljare på en möbelbutik och funderar på att plugga till lärare.

Svårt att försörja sig enbart på boxningen?

– Det är det. Ekonomiskt behöver man göra något annat. Åtminstone för min del.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.