Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT

Julvärden David Batra har tänt ljuset i SVT

Klockan är 15 – dags att samlas runt tv:n!

Årets julvärd David Batra har intagit SVT-studion och tänt det traditionsenliga ljuset.

David Batra tänder ljuset i SVT på julafton.
Foto: SVT
David Batra är årets julvärd i SVT.
Foto: Janne Danielsson / SVT

I mitten av november avslöjade SVT vem som kommer att hålla tv-tittarna sällskap på julafton. Detta år är det komikern David Batra som valts till årets julvärd och som fått äran att tända ljuset inför Kalle Anka och den traditionsenliga tv-tablån som följer.

– Det känns ju som ett otroligt hedersuppdrag så klart och lite pirrigt, det är ju ändå många miljoner som tittar, men mest lustfyllt måste jag säga, sa han i samband med avslöjandet. 

Strax efter klockan 15 var det dags. Batra tände ljuset på det traditionella sättet – med tändsticka – och han gjorde det med bravur. 

Iklädd en svart kostym välkomnade han tittarna och påpekade att det är första julen han spenderar utan sin familj. 

– Jag ska göra mitt bästa för att vi ska få en fin julafton, säger David Batra.

Vidare berättade David Batra om sin pappas tuffa uppväxt i Indien. Hans pappa berättade ofta historier från barndomen på julaftonskvällen. 

– Han växte upp väldigt fattigt utan tillgång till el eller vatten i sitt hem. Och en gång när han var tio år gammal satt han vid köksbordet på kvällen och pluggade matte och den enda ljuskällan han hade var ett ensamt stearinljus. Plötsligt såg han en kobraorm som slingrade sig över golvet, återberättar David Batra.

Hans pappa blev livrädd och tvingades fly upp på sin stol och vidare upp på bordet. Stearinljuset blev hans räddning – han förde det mot kobran och ormen flydde. 

Svårt att hålla hemligt

Det är första gången David Batra fått förfrågan om att vara årets julvärd. Och det har varit svårt att hålla hemligheten för sig själv, något han berättat för Expressen. 

– Närmsta familjen kände jag ändå att man får checka av lite med om man ska vara borta på julafton hela dagen. Men sen är det inte några fler som har vetat. Det är alltid jobbigt med hemligheter, sa han i november.

Familjen, som består av hustrun Anna Kinberg Batra och dottern Elvira Batra, tyckte det var roligt att han fått frågan. 

SVT:s program ”Julvärd” har sänts sedan 1959. De första åren med återkommande julvärdar: Bengt Feldreich från 1959 till 1971 och Arne Weise från 1972 till 2002, med undantag för några år. 

David Batra har inga planer på stora förändringar detta år – snarare tvärtom. 

– Jag vill att den ska bli bra så klart, men jag tänker att det ska vara ganska traditionellt och inte ändras för mycket, förklarade han för Expressen när nyheten blev känd. 

– Jag har bett om att ta fram Arne Weises gamla stol.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.