Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Manchester United

Officiellt: Sir Jim Ratcliffe köper 25% av Manchester United

Nu är det klart.

Sir Jim Ratcliffe och företaget Ineos har nått en överenskommelse om att köpa 25 procent ägandeskap av Manchester United, meddelar klubben.

De tar över fotbollsverksamheten i klubben.

Sir Jim Ratcliffe.
Foto: MARTIN RICKETT / STELLA PICTURES / PA
Victor Nilsson Lindelöfs klubb har fått en ny minoritetsägare.
Foto: PHIL NOBLE / BILDBYRÅN

Är det här julklappen alla Manchester United-supportrar drömde om?

Nu är den öppnad.

Sir Jim Ratcliffe, Storbritanniens näst rikaste man som är god för över 230 miljarder kronor, har köpt 25 procent av Manchester United, meddelar klubben.

Enligt flera engelska medier har han betalat drygt 16,5 miljarder kronor för investeringen och väntas ta kontroll över fotbollsverksamheten i klubben.

”Som en del av transaktionen har Ineos accepterat en begäran från styrelsen om att delegera ansvaret för förvaltningen av klubbens fotbollsverksamhet. Detta kommer att inkludera alla aspekter av herr- och damfotbollsverksamheten och akademierna”, skriver klubben på sin hemsida.

Beskedet innebär att den amerikanska familjen Glazer sitter kvar som majoritetsägare, men förlorar inflytandet över fotbollsverksamheten.

Nära Qatar-köp

Glazer-familjen har varit starkt kritiserade av stora delar av Manchester United-supportrar de senaste åren samtidigt som klubben gått igenom en tung period.

Under året har klubben även rapporterats vara nära att säljas till qatariske Shejk Jassim, men affären blev inte av.

Enligt uppgift från bland annat Sky Sport väntas nu Sir Jim Ratcliffe och Ineos göra stora investeringen i Manchester United, både infrastrukturen och den sportsliga verksamheten.

Företaget äger sedan tidigare bland annat den franska klubben Nice och schweiziska Lausanne-Sport.

https://twitter.com/ManUtd/status/1738952731597889973

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.