Annons

Annons

Annons

Säkerhetsläget i Europa

Terrorhot under julen – tre gripna i Österrike

I flera europeiska städer har julfirandet inletts i skuggan av mycket hög risk för terrorattacker. I Tyskland, Österrike och Spanien har polisen fått indikationer på planerade attacker mot kyrkor. Tre personer har gripits i Österrike misstänkta för delaktighet i ”islamistiska nätverk”.

Den tyska polisen bevakar katedralen i Köln efter att man fått indikationer på terrorhot mot domkyrkan.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Sascha Thelen

Annons

I Tyskland har polisen i Köln stärkt sin närvaro vid stadens berömda katedral, Kölnerdomen, efter indikationer om terrorhot mot kyrkan, enligt tyska tidningen Bild. I ett uttalande uppger polisen att de på lördagskvällen använde polishundar för att gå genom katedralen efter kvällsgudstjänsten och sedan stängde byggnaden.

På julafton var alla besökare till julgudstjänsten tvungna att gå igenom säkerhetsspärrar för att komma in i katedralen. Polisen uppmanade människor att dyka upp tidigt.

Annons

Annons

"Nödvändiga åtgärder vidtagna"

Även polisen i Spanien och Österrike har fått indikationer på att en islamistisk grupp planerar attacker under jul- och nyårshelgerna, rapporterar Bild. Enligt tidningen ska det i första hand handla om julmässor i Wien och Madrid. I Österrike greps fyra personer misstänkta för samröre med "islamistiska nätverk" i lördags. På söndagen meddelade myndigheterna att tre av dem är fortsatt frihetsberövade.

I Österrike har polisen meddelat att säkerheten höjts vid kyrkor och på julmarknader:

"Med tanke på att terrorgrupper i Europa hetsar till attacker mot kristna högtider, särskilt kring julafton, har myndigheterna vidtagit nödvändiga åtgärder på offentliga platser", uppger man.

Det finns "totalt sett en ökad risk i Österrike under jullovet", fortsätter pressmeddelandet.

I Österrike har säkerheten höjts vid kyrkor inför julfirandet. Arkivbild från Stefansdomen i Wien.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Heinz-Peter Bader

"Extrem vaksamhet"

I Spanien meddelade inrikesdepartementet tidigare i december att säkerheten skulle stärkas från och med den 18 december.

Även i Frankrike råder hög säkerhet vid julmarknader och kyrkor. I fredags uppmanade den franske inrikesministern, Gérald Darmanin, lokala myndigheter att "upprätthålla extrem vaksamhet" på grund av den "mycket höga nivån på terrorhotet". Samma dag greps fem personer i Meurthe-et-Moselle i nordöstra Frankrike misstänkta för terrorbrott. Enligt en källa till tidningen Le Monde tillhör de gripna en islamistisk rörelse. Fyra av de misstänka släpptes på söndagen.

Annons

Frankrikes inrikesminister, Gérald Darmanin. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Bertrand Guay

Annons

Annons

Till toppen av sidan