Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

David Batra
Anders Björkman

Brand i SVT-studion? Nej, en komiker som julvärd

Julvärden David Batra i våldsam eldsvåda i tv-studion.

Landshövdingen upptäckt med tre halvnakna tomtar.

Dubbelgångare tog över Arne Weise-fåtöljen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

David Batra skojade till det i SVT-studion.
Foto: SVT

Det låter som möjliga löpsedlar, men lugn, det var julaftonens blandade humor. Det får man ta när man har en komiker som julvärd. Och han skötte sina normala plikter. Tände det klassiska ljuset, önskade god jul med vänlig min, tänkte på ensamma och de som arbetade på julafton. 

David Batra var prydligt klädd där han satt i Arne Weises gamla fåtölj. Mörk kostym med väst och julröd slips, som satt allt lösare under kvällen. Och det gjorde också julvärdens ”prator”.

Komikern Batra hade jobbat med sina inslag. Framgooglade fakta som korta noteringar, anekdoter ur livet i korta pauser och sketcher mellan några program.

Det var stearinljusets historia när han tänt ljuset och efter Kalle Anka inslag från repetition av ljuständning som urartade till en våldsam snubbelsketch med flammande eldslågor.

”Kan du vissla, Johanna” följdes av kort historik om visslingens myter och inför julbönen en lustig historia om en engelsk komikers föreställning i en kyrka.

Efter ”Julkalendern” var SVT-sportens fotbollsexpert Daniel Nannskog i mörk kostym och julröd slips ”avbytare” i Arne Weise-fåtöljen. Kul en sekund eftersom han var ganska porträttlik.

Sedan kopplade David Batra över till övervakningskameror hemma i Tessinska palatset och där fanns landshövdingen i Stockholm, Anna Kinberg Batra, tillsammans med tre tomtar endast iklädda småbyxor och luva.

Han såg till att det enbart blev positiva nyheter i ”Morgonstudion” och påpekande för grannfamiljen i Gamla stan att det var kungens tur att sanda Slottsbacken.

Så där pågick det hela kvällen. Kända personer, skämt, småvitsar, en del roligt, annat bara svepte förbi. Några sekunders allvar allra sist, där han berättade att han mått dåligt i perioder. Då hade samtal hjälpt honom och han uppmanade tittarna att höra av sig till ensamma. Var detta allvar, eller ännu ett löst skämt som susade förbi?

Kvällens bästa var överraskningsgästerna First Aid Kit. Med stort allvar och mycket vackert sjöng systrarna Johanna och Klara Söderberg låten ”Vår julskinka har rymt”.