Passhysteri i Zimbabwe inför prishöjning

TT-AP

Publicerad 2023-12-25

Zimbabwier som försöker skaffa sig nya pass inför en ovälkommen prishöjning nästa år.

I det ekonomiskt oroliga Zimbabwe står ett pass högst upp på mångas önskelistor – samtidigt som passkontoren upplever en rusning inför en prishöjning som planeras för det nya året.

– Det enda som kan göra min jul lycklig är om jag lyckas få ett pass, säger trebarnspappan Nolan Mukona som gått upp i gryningen för att ställa sig i kö vid passkontoret i huvudstaden Harare.

Men när Nolan Mukona anlände klockan 5 stod redan över 100 personer i kö. Vissa hade övernattat utanför kontoret.

Desperationen är stor, eftersom prishöjningen befaras leda till att man inte längre kommer ha råd med pass – i en tid när den dystra ekonomin ökar migrationen.

För många var ett pass à 120 USA-dollar redan dyrt i ett land där majoriteten kämpar för att få mat på bordet. Planen var att 2024 höja priset till 200 dollar – vilket utlöste ett ramaskri när finansdepartementet presenterade förslaget. Det nya priset reducerades senare till 150 dollar. Det motsvarar över 1 500 kronor, vilket kan vara en månadslön eller mer för många i landet.

Flera miljoner zimbabwier beräknas ha lämnat landet under de senaste två årtiondena. Efter att den mångårige presidenten Robert Mugabe avsattes 2017 väcktes förhoppningar om ett bättre liv. Men i takt med att förhoppningarna bleknar har migrationen tagit ny fart.