Annons

Annons

Annons

Spel

Efter börsras: Kina godtar fler onlinespel

Kinas dataspelsindustri störtdök efter nyheter om regleringar från landets censurapparat. Nu kommer myndigheterna med en eftergift till branschen: Fler än 100 onlinespel får grönt ljus.

Fler än 668 miljoner kineser beräknas spela tv- eller dataspel regelbundet. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Enligt ett utkast till nya regleringar, som blev offentligt i fredags, skulle det bli förbjudet att locka till mer spelande eller bedriva merförsäljning i onlinespel i Kina. Personer som uppvisar ett "irrationellt konsumtionsmönster" i sitt spelande ska enligt dessa regler beivras.

Flera av landets största spelutvecklare, som jättarna Tencent och Netease, störtdök på börserna i New York och Hongkong när detta blev känt. Neteases Nasdaq-aktier föll i värde med 16,1 procent och i Hongkong med 25 procent. Tencent backade 12 procent. Fler aktörer tappade stort på de internationella marknaderna – till ett samlat värde av motsvarande hundratals miljarder kronor.

Annons

Annons

På måndagen meddelar de kinesiska myndigheterna att 105 nya spel godkänns i landet, däribland Tencents "Counter War: Future" och Neteases "Firefly Assault". Och det hålls fram som "positiva signaler" för spelindustrins "hälsosamma utveckling", i ett nytt besked från censurmyndigheten.

Myndigheterna följer spelmarknaden noga. Hittills i år har de godkänt omkring 1 000 speltitlar, varav den absoluta merparten är inhemskt utvecklade sådana.

Annons

Annons

Till toppen av sidan