Flickor i Kabul i tårar – skolan slut efter sexan

Agneta Liljeqvist/TT

Publicerad 2023-12-25

Afghanska flickor är endast tillåtna att gå i religiösa skolor efter sjätte klass. Arkivbild.

Afghanska skolflickor som går ut sjätte klass får inte komma tillbaka till klassrummet efter lovet. Talibanernas styre innebär att deras utbildning nu är över.

13-åriga Bahara Rustam, som bor i Kabul, har gått sin sista dag i skolan. Den 11 december gick hon ut sjätte klass i Bibi Razia-skolan och det betyder att hennes skoltid är över. Efter vinterlovet får hon inte komma tillbaka.

– Att gå ut sjätte klass betyder att vi ska gå till sjunde klass. Men alla våra klasskamrater grät och vi blev jättebesvikna, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Utbildningsförbud

I september 2021, en månad efter att Natos och USA:s styrkor drog sig tillbaka från Afghanistan efter två decennier av krig, meddelade talibanerna att flickor förbjöds att studera efter sjätte klass.

Drygt ett år senare utökade de utbildningsförbudet till att gälla även universitet. Talibanerna har trotsat omvärldens fördömanden och varningar om att förbudet kommer göra det omöjligt för omvärlden att erkänna talibanerna som legitima ledare.

Förra veckan uttryckte FN:s särskilda sändebud i Afghanistan, Roza Otunbayeva, oro över att en generation flickor halkar mer efter för varje dag som går.

En tjänsteman vid talibanernas utbildningsdepartement sade enligt AP att afghanska flickor i alla åldrar tillåts studera i religiösa skolor, vanligen kallade madrassa, som traditionellt enbart varit tillåtna för pojkar. Men enligt Otunbayeva är det oklart om det finns en läroplan där som tillåter moderna ämnen.

Ville bli lärare

Även 13-åriga Setayesh Sahibzada, som också har gått ut sjätte klass, berättar för AP att hon är ledsen att hon inte får gå i skolan längre. Nu är hon orolig för framtiden:

– Jag kan inte stå på egna ben. Jag ville bli lärare, men nu kan jag inte plugga, jag kan inte gå i skolan, säger hon.

Analytikern Muhammad Saleem Paigir varnar för att det kommer att vara katastrofalt för Afghanistan att utesluta kvinnor och flickor från utbildning.

– Analfabeter kan aldrig vara fria och välmående, säger han.

Talibanerna har blockerat kvinnor från många offentliga miljöer och arbetsplatser, vilket leder till att de flesta kvinnor endast får vistas i sina hem.