Annons

Annons

Annons

Världen

Iransk general dödad i israelisk attack

Den iranske generalmajoren Razi Moussavi har dödats i ett israeliskt flyganfall i Syrien, rapporterar statliga iranska nyhetsbyrån Irna.

Irans president säger att ska Israel ska få betala dyrt för attacken.

Generalen ska ha skjutits till döds i en förort till Damaskus. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Han ska ha befunnit sig i en förort till Damaskus när attacken utfördes. Brittiskbaserade oppositionella SOHR uppger att Israel attackerat ställningar som används av iranska grupper och shiamuslimska Iranstödda rörelsen Hizbollah.

Moussavi beskrivs av Irna som en "av de mest erfarna rådgivarna" av islamistiska revolutionsgardets styrkor i Syrien. Han befann sig där för att ge logistiskt stöd till grupperingar som Iran stödjer, enligt Irna. Enligt al-Jazeera var han ansvarig för att samordna militäralliansen mellan Syrien och Iran.

Annons

Annons

Irans president Ebrahim Raisi säger att Israel ska få sota för attacken.

"Utan tvekan är det här agerandet ytterligare ett tecken på frustration, hjälplöshet och oförmåga hos den orättfärdiga sionistiska regimen i regionen", säger han i ett uttalande.

Generalmajoren ska ha varit nära medarbetare till general Qassem Soleimani som dödades i en amerikansk drönarattack i Bagdad för nästan fyra år sedan.

Varken Syrien eller Israel har kommenterat uppgifterna. Men Israel kommenterar sällan attacker i Syrien, men har sedan syriska inbördeskriget bröt ut 2011, och mer intensivt sedan Israels krig mot Hamas bröt ut i oktober, utfört hundratals anfall mot mål i landet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan