Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så lät det i iransk statlig tv under dagen. Foto: AFP PHOTO/HO/TASNIM NEWS

Iransk media: Toppgeneral dödad i israeliskt flyganfall

Publicerad

En högt uppsatt iransk general dödades i ett israeliskt flyganfall i Syrien på måndagen. Det islamiska revolutionsgardet säger att Israel kommer att få betala för hans död.

Den iranske generalen Razi Moussavi dödades i en israelisk attack i Syrien på måndagen, rapporterar Reuters som hänvisar till iransk media.

Missilattacken ska ha skett i en förort till Damaskus. Han befann sig där för att ge logistiskt stöd till grupperingar som Iran stödjer, uppger den statliga iranska nyhetsbyrån IRNA. Han ska ha varit på väg hem till ambassaden där han bodde när han dödades.

Krig mellan Israel och Hamas

Var samordnare

Moussavi ska ha varit en av de mest erfarna rådgivarna till islamiska revolutionsgardets styrkor i Syrien. Han hade bland annat ansvar för samordningen av militäralliansen mellan Syrien och Iran.

Det islamiska revolutionsgardet svarade snabbt med ett uttalande där de sa att Israel kommer att få betala för händelsen.

Även Irans president Ebrahim Raisi sade under måndagen att Israel kommer att få betala för Razi Moussavis död.

”Ett tecken på Israels svaghet”

”Det här är ett tecken på den sionistiska regimens frustration och svaghet i regionen och de kommer definitivt att få betala ett pris”, säger president Raisi i ett uttalande, enligt iranska medier.

Moussavi ska ha varit nära medarbetare till general Qassem Soleimani som dödades i en amerikansk drönarattack i Bagdad för nästan fyra år sedan.

Iran anklagade tidigare i december Israel för att ha dödat två andra rådgivare i det islamiska revolutionsgardet.

Israel har inte kommenterat Razi Moussavis död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet