Ryskt fartyg bombat – kan ha totalförstörts

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2023-12-26

Ett av Rysslands landstigningsfartyg i Svarta havet har attackerats av Ukraina. Bilden visar ett likadant fartyg, oklart om det är just Novotjerkassk. Arkivbild.

Ett ryskt landstigningsfartyg har attackerats på Krimhalvön och kan ha förstörts helt och hållet.

På den ukrainska sidan beskrivs det som en väl inslagen julklapp till Ryssland. I Moskva har Vladimir Putin tagit emot besked om anfallet.

Väldiga explosioner ljöd i Feodosija, på den annekterade Krimhalvöns sydkust, under natten till tisdag. I filmer som tycks visa händelseförloppet ses ett stort eldklot stiga från hamnen.

Det ryska landstigningsfartyget Novotjerkassk har sänkts, meddelar Mykola Olesjtjuk, högste befälhavare inom Ukrainas flygvapen.

”Flottan i Ryssland blir mindre och mindre”, skrev han på Telegram tidigt på tisdagsmorgonen.

Enligt samstämmiga uppgifter från flera håll sköt ukrainska flygplan kryssningsrobotar mot Feodosijas hamn.

Mast och akterparti

Bilder från hamnen i Feodosija tyder på att det ryska fartyget har förstörts helt och hållet. Analytikern Oliver Alexander, som följer krigsutvecklingen genom öppna källor, har granskat flera bilder. På en syns hamnområdet stå i brand nattetid. På en, i dagsljus, pekar han ut Novotjerkassks mast och akterparti, där de sticker fram bland utbrunna rester i vattnet vid hamnens kaj.

”Det finns praktiskt taget ingenting kvar av Novotjerkassk. Som ni kan se är hela den främre halvan av fartyget under vatten eller helt förstörd”, skriver Alexander på X.

Det ryska försvarsdepartementet i Moskva har medgivit att fartyget Novotjerkassk har blivit träffat, men beskriver det hela som ett ukrainskt ”försök” till anfall och går inte närmare in på hur stora skadorna är.

Novotjerkassk är ett 112 meter långt fartyg i den ryska Svartahavsflottan som har rapporterats som skadat även tidigare i kriget.

Snårig information

Guvernören i det Rysslandstillsatta styret i annekterade Krim, Sergej Aksioniv, tonade till en början ned uppgifterna om anfallet. Han rapporterade utåt om en brand och om att hamnen har spärrats av. Sedan rapporterade han ett dödsfall och många skadade.

En nära rådgivare till Aksionov gick tidigt ut med en uppmaning till halvöns invånare om att avstå från att dokumentera det som sker – det är förbjudet, poängterade denne, och underströk att alla bör vänta in ”officiella rapporter”.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttrycker sin tacksamhet till det ukrainska flygvapnet och antyder, sarkastiskt, att ett fartyg har sänkts.

”Jag är tacksam för vårt flygvapens imponerande förstärkning av den ryska undervattensflottan i Svarta havet med ytterligare ett fartyg”, meddelar Zelenskyj via sociala medier.

”Väl inslagen”

Natalja Humenjuk, talesperson för Ukrainas styrkor i syd, redogjorde tidigt för ett framgångsrikt anfall som följdes av stora bränder. Hon beskrev det som en ”väl inslagen julklapp” till de ryska invasionsstyrkorna.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu har underrättat president Putin om anfallet, meddelar Putins talesperson Dmitrij Peskov, utan att gå närmare in på det samtalet.

Ukraina har återkommande riktat anfall mot Krimhalvön, men tidigare framför allt med drönare i eller över havet. I april förra året sänktes den ryska Svartahavsflottans flaggskepp Moskva i ett ukrainskt anfall.